Równanie trygonometryczne
Ratox: Mam jakiś błąd w tym równaniu, gdyby ktoś mógłby mi powiedzieć, co dokładnie źle robię, to
byłbym wdzięczny:
| | 1 | |
tg2(x)*cos(x) + 3cos3(x) = ctg(x)*sin(x) + |
| |
| | cosx | |
D
r = {x:x ∊ℛ
x ≠ U{π/2 + kπ}
x ≠ kπ}
| sin2(x) | | 1 | |
| + 4cos3(x) = cos(x) + |
| |
| cos(x) | | cos(x) | |
| sin2(x) + 4cos4(x) − cos2(x) − 1 | |
| = 0 |
| cos(x) | |
sin
2(x) + 4cos
4(x) − cos
2(x) − sin
2(x) − cos
2(x)= 0
4cos
4(x) − 2cos
2(x) = 0
2cos
4(x) − cos
2(x) = 0
cos
2(x)(2cos
2(x) − 1) = 0
cos
2(x) = 0 − sprz ∨ cos
2(x) = 1/2
cos(x) =
√2/2 ∨ cos(x) = −
√2/2
x = π/4 + 2kπ ∨ x = −π/4 + 2kπ ∨ x = 5/4π + 2kπ ∨ x = −5/4π + 2kπ , k ∊ℤ
Okazuje się jednak, że ma być tylko jedna seria rozwiązań: x = π/4 + kπ/2 , k ∊ℤ, co zrobiłem
nie tak? Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
21 kwi 17:12
Ratox: up
21 kwi 17:19
Ajtek: Na moje zgubiłeś to:
Dalej nie patrzyłem.
21 kwi 17:21
Ratox: | | sin2x | |
Nie zgubiłem, linijkę wcześniej miałem |
| *cosx  |
| | cos2x | |
21 kwi 17:22
Ajtek: Fakt

.
21 kwi 17:24
Ajtek: A skąd się wzięło w drugiej linijce 4cos3x, skoro w wyjściu miałeś 3cos3x?
21 kwi 17:27
Ratox: miało 4cos
3x być od samego początku, wiec tylko pierwsza linijka jest napisana tutaj z błędem,
natomiast dopiero w następnych jest 4cos
3x, jak być powinno
21 kwi 17:28
Ajtek: Aha

.
21 kwi 17:29
Ratox: Czyli rozumiem, że jednak nie masz koncepcji? Cholera ;x
21 kwi 17:35
Ajtek: No nie, obliczenia wyglądają ok.
Tylko "haczyk" może być w odpowiedzi, właśnie to analizuję

.
21 kwi 17:37
Ajtek: No nie, obliczenia wyglądają ok.
Tylko "haczyk" może być w odpowiedzi, właśnie to analizuję

.
21 kwi 17:37
Ratox: Dobra, ja się chyba poddaje, nie widzę żadnego błędu

Dzięki za pomoc
21 kwi 17:46
Ratox: Nie no, jednak ciągle z tym walczę ;x
21 kwi 17:59
Ajtek: A dobrze spojrzałeś w odpowiedzi
21 kwi 18:00
Ratox: Tak, niestety, to na pewno ta odpowiedź.
21 kwi 18:01
Ajtek: 
, nie mam pomyslu.
21 kwi 18:02
Ratox: I tak serdeczne dzięki za starania. Liczę na to, że znajdzie się jednak ktoś, kto powie mi co
jest nie tak
21 kwi 18:04
Ajtek: Już "wezwałem"
ICSP na pomoc

.
Tylko czy zechce tutaj wskoczyć to nie wiem.
21 kwi 18:05
;): Ratox napisz jeszcze raz jak wygląda to równanie na samym początku
21 kwi 18:41
Ratox: Okej, całe równanie wygląda tak:
| | 1 | |
tg2x*cosx + 4cos3x = ctg*sinx + |
| |
| | cosx | |
21 kwi 18:45
Rivi: A czemu w przykładzie masz 3cos3(x) a potem w obliczeniach 4cos3(x)?
21 kwi 18:50
Rivi: ach... "x = π/4 + kπ/2" to rozwiązanie zawiera zarówno x=−
√22 jak i x=
√22 więc
jest si

zobacz na wykresie cosinusa − od π/4 przeskakując co π/2
21 kwi 18:55
Rivi: ach... "x = π/4 + kπ/2" to rozwiązanie zawiera zarówno x=−
√22 jak i x=
√22 więc
jest si

zobacz na wykresie cosinusa − od π/4 przeskakując co π/2
21 kwi 18:56
;): Wszystko się zgadza możesz dać 2 odpowiedzi lub zrobić ja w jedną
21 kwi 19:00
Ratox: Rotfl, czyli od początku było dobrze, tylko sam wynik był źle zapisany. rotfl ;x Dzięki za
pomoc
21 kwi 19:01
Ratox: Za to właśnie nienawidzę trygonometrii
21 kwi 19:02
;): Najlepiej sobie narysować tak mniej więcej wykres funkcji i wtedy widać wszystko czarne na
białym
21 kwi 19:03
Ratox: Prawdopodobnie tak będę starał się robić
21 kwi 19:05
Ajtek: Pisałem wyżej, że "haczyk" jest w odpowiedzi
21 kwi 19:35