trapez
megg57: Punkty A = (0, 3) i D = (3, 4) są wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD. Prosta −x + y + 7
= 0 przechodzi przez punkt C i jest prostopadła do podstaw trapezu.
a) oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków tego trapezu
b) oblicz pole tego trapezu.
21 kwi 22:14
Aga:

A = (0, 3) i D = (3, 4)
Prosta przechodząca przez punkt C ma równanie:
−x+y+7=0 po przekształceniu y=−x−7
jest ona prostopadła to podstawy DC więc możemy obliczyć jej równanie
Podstawiam współżędne punktu D by wznaczyć b
4=3+b
b=1
Mamy równanie prostej CD y=x+1
tworzymy układ równań z tych prostych aby znależć współrzędne punktu C
podstawiamy y do drugiego równania
x=−x−7−1
2x=6
x=3
i podstawiamy x do pierwszego równania
y=−3−7
y=−10
21 kwi 22:40
Aga: Są to współrzędne punktu C, na tej samej zasadzie obliczamy współrzędne punktu B, najpierw
równanie prostej AB, potem układ współrzędny tej prostej i prostej prostopadłej przechodzącej
przez C
21 kwi 22:42
Aga: nie! przepraszam B nie obliczymy z tych prostych
21 kwi 22:45
Aga: wyznaczamy równanie prostej AD wstawiając współrzędne ich i tworząc układ równań:
4=3a+b
3=b
4=3a+3
| | 1 | |
analogicznie prosta BC będzie miała równanie y=− |
| x+b |
| | 3 | |
tworzymy układ równań aby otrzymać współrzędne punktu B
prostej AB(jest równoległa no CD więc a zostaje takie samo szukamy b przez podstawienie
wpółrzednych A) i prostej BC
y=x+3
x=y−3
21 kwi 23:06
Aga: teraz aby obliczyć pole potrzebujemy długości odcinków |AB| |CD| oraz wysokości. Obliczymy ich
ze wzoru na długość odcinka: |AB|=
√(Xb−Xa)2 + (Yb−Ya)2 tak samo drugi odcinek.Aby
obliczyć wysokość musimy obliczyć dlugość odcinka AD aby potem wyznaczyć ją z pitagorasa. Ten
| | |AB|−|CD| | |
odcinek miedzy wysokoscia a np punktem A wynosi |
| . |
| | 2 | |
| | (a+b)h | |
kiedy mamy wszystkie długości podstawiamy pod wzór na pole trapezu P= |
| |
| | 2 | |
Bardzo przepraszam za takie zamieszanie, mimo wszystko mam nadzieję, że pomogłam.
21 kwi 23:13