Nierwnosc.Matura.
Jacekk: Rozwiąż nierówność
x
3+2x
2−5x−10=0
Prosze o pomoc bo utknalem na etapie wylaczenia x i 5 przed nawias.

z gory dziękuje,
21 kwi 18:46
Vax: x2(x+2)−5(x+2) = 0
(x+2)(x2−5)=0
(x+2)(x+√5)(x−√5)=0
x=−√5 v x=−2 v x=√5
Pozdrawiam.
21 kwi 18:47
Kejt:
x2(x+2)−5(x+2)=0
(x2−5)(x+2)=0
(x+√5)(x−√5)(x+2)=0
i teraz przyrównujesz każdy z nawiasów do zera i liczysz x..
21 kwi 18:48
Ewelina: niewiem jak to zrobic kompletnie nie rozumiem
21 kwi 19:10
Maciuś: kejt ty jestes 24/h tutaj? placa Ci? hjehe
21 kwi 19:11
Ewelina: 8przez pierwiastek5−3 jak to zrobic liczba jest rowna
21 kwi 19:12
21 kwi 19:12
Ewelina: ktos wie jak to zrobic
21 kwi 19:13
Ewelina: podacie mi rozwiozanie
21 kwi 19:14
Maciuś: Ewelina z tym zadaniem masz problem?
21 kwi 19:28
Maciuś: musisz rozlozyc wielomian tak jak to zrobili wyzej inaczej sprawdzic dla jakich x rownanie
bedzie rowwne stronie prawiej w tym przypadku =0
21 kwi 19:30