matematykaszkolna.pl
ostrosłup czekolada: kazda z krawedzi bocznych ostrosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α. Podstawą tego ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej 2c i kącie ostrym γ. Oblicz objętość tego ostrosłupa. ktoś pomoże?
21 kwi 20:09
Vizer: rysunekNie jestem dobry w rysunkach ale mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi 2c=2R R=c
 H 
tgα=

c 
H=tgα*c
 a 
cosγ=

2c 
a=cosγ*2c
 1 
Pp=

*cosγ*2c*2c*sinγ
 2 
 1 
Pp=

*4c2*cosγ*sinγ
 2 
V=Pp*H
 1 
V=

*4c3*cosγ*sinγ*tgγ
 2 
Mam nadzieję, że jest dobrze.
21 kwi 20:44
czekolada: a mam pytanie czemu wysokość ostrosłup ma być akurat tutaj?
21 kwi 20:46
Vizer: A no tak zapomniałem dopisać że masz w treści podane, że wszystkie krawędzie ostrosłupa są równe a to oznacza, że spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem okręgu opisanego na podstawie, więc jeśli mamy w podstawie trójkąt prostokątny to spodek wysokości będzie w połowie przeciwprostokątne bo właśnie w tym miejscu jest środek okręgu opisanego. A wynik się zgadza z odpowiedziami
21 kwi 20:51
zajączek: rysunek Jeżeli każda krawędź ostrosłupa nachylona jest do podstawy pod tym samym kątem to spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na podstawie to R= c wyznacz z ΔASW długość H z funkcji tgα z trójkąta w podstawie wyznacz "a" i "b"
 a*b 
Pp=

=........
 2 
V=......... emotka
21 kwi 20:52
Vizer: Tfu, źle napisałem na początku ale to,że wszystkie krawędzie są równej długości to tez z tego wynika Jeśli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są równe (lub jeśli wszystkie krawędzie boczne tworzą z płaszczyzną podstawy równe kąty), to na podstawie ostrosłupa można opisać okrąg, a środkiem tego okręgu jest spodek wysokości ostrosłupa.
21 kwi 20:54
Ajtek: Mała poprawka
 1 
V=

Pp*H
 3 
Zatem:
 1 1 
V=

*

4c3cosγ*sinγ*tgα
 3 2 
21 kwi 20:55
Vizer: Oż cholera taki głupi błąd zrobiłem
21 kwi 20:56
zajączek:
21 kwi 20:58
Ajtek: Jak napisałeś rozwiązanie, to ja doszedłem do wniosku, że wysokość ostrosłupa tworzy z przekątną trójkąta w podstawie kąt prosty . Czyli nie jest tak źle emotka. A 13 jest kwaśna swoją drogą . I nie to, żebym odczytał to z Twojego rozwiązania, robiłem to w zeszycie emotka.
21 kwi 21:00
czekolada: zgadza się już teraz emotka dziękuję emotka
21 kwi 21:01
Krl: Mam pytanie: Czemu Pole Podstawy nie możemy policzyć normalnie ( ah/2)? Nasze a to 2c, a h to R czyli C. Mamy wszystkie dane. Chyba że R nie jest wysokością, ale to trójkąt rownoramienny więc chyba jest prawda?
28 lut 15:38
Krl: Ponawiam pytanie
28 lut 16:10
Aga1: Nigdzie nie jest napisane, że podstawą jest trójkąt równoramienny, więc Twój sposób jest błędny.
28 lut 16:49