ostrosłup
czekolada: kazda z krawedzi bocznych ostrosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α. Podstawą tego
ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej 2c i kącie ostrym γ. Oblicz objętość
tego ostrosłupa.
ktoś pomoże?
21 kwi 20:09
Vizer:

Nie jestem dobry w rysunkach ale mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi
2c=2R
R=c
H=tgα*c
a=cosγ*2c
V=P
p*H
Mam nadzieję, że jest dobrze.
21 kwi 20:44
czekolada: a mam pytanie czemu wysokość ostrosłup ma być akurat tutaj?
21 kwi 20:46
Vizer: A no tak zapomniałem dopisać że masz w treści podane, że wszystkie krawędzie ostrosłupa są
równe a to oznacza, że spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem okręgu opisanego na
podstawie, więc jeśli mamy w podstawie trójkąt prostokątny to spodek wysokości będzie w
połowie przeciwprostokątne bo właśnie w tym miejscu jest środek okręgu opisanego. A wynik się
zgadza z odpowiedziami
21 kwi 20:51
zajączek:

Jeżeli każda krawędź ostrosłupa nachylona jest do podstawy pod tym samym kątem
to spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na podstawie
to R= c
wyznacz z ΔASW długość
H z funkcji tgα
z trójkąta w podstawie wyznacz "a" i "b"
V=.........
21 kwi 20:52
Vizer: Tfu, źle napisałem na początku ale to,że wszystkie krawędzie są równej długości to tez z tego
wynika

Jeśli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są równe (lub jeśli wszystkie krawędzie
boczne tworzą z płaszczyzną podstawy równe kąty), to na podstawie ostrosłupa można opisać
okrąg, a środkiem tego okręgu jest spodek wysokości ostrosłupa.
21 kwi 20:54
Ajtek: Mała poprawka
Zatem:
| | 1 | | 1 | |
V= |
| * |
| 4c3cosγ*sinγ*tgα
|
| | 3 | | 2 | |
21 kwi 20:55
Vizer: Oż cholera taki głupi błąd zrobiłem
21 kwi 20:56
zajączek:
21 kwi 20:58
Ajtek: Jak napisałeś rozwiązanie, to ja doszedłem do wniosku, że wysokość ostrosłupa tworzy z
przekątną trójkąta w podstawie kąt prosty

. Czyli nie jest tak źle

.
A
13 jest kwaśna swoją drogą

.
I nie to, żebym odczytał to z Twojego rozwiązania, robiłem to w zeszycie

.
21 kwi 21:00
czekolada: zgadza się już teraz

dziękuję
21 kwi 21:01
Krl: Mam pytanie:
Czemu Pole Podstawy nie możemy policzyć normalnie ( ah/2)?
Nasze a to 2c, a h to R czyli C. Mamy wszystkie dane.
Chyba że R nie jest wysokością, ale to trójkąt rownoramienny więc chyba jest prawda?
28 lut 15:38
Krl: Ponawiam pytanie
28 lut 16:10
Aga1: Nigdzie nie jest napisane, że podstawą jest trójkąt równoramienny, więc Twój sposób jest
błędny.
28 lut 16:49