Oblicz x
Julia: Oblicz x
log2100x−5logx−6=0
21 kwi 18:36
22 kwi 00:32
22 kwi 00:33
johnys: proszę również o pomoc z tym przykładem:(
25 kwi 16:56
ICSP: log2 100x = (logx + log100)2 = (logx + 2)2 = log2x + 4logx + 4 . Mógłby ktoś to sprawdzić?
Pewny nie jestem.
25 kwi 17:06
;): Wszystko ok
ICSP
log
2x − logx − 2 = 0
logx = t
t
2 − t − 2 = 0
logx = 1 ⇒ x = 10
logx = 2 ⇒ x = 100
25 kwi 17:11
25 kwi 17:21
ICSP: Ciekawe w jaki sposób trójkąty miały koledze pomóc rozwiązać ten przykład
25 kwi 17:23
;): Może z Pitagorasa coś ten teges heh
25 kwi 17:25
ICSP: | | 1 | | 1 | |
log2 100 * |
| − 5 log * |
| − 6 = 0 ⇔log2 10 +5 − 6 = 0 ⇔ log2 10 = 1 yyy chyba |
| | 10 | | 10 | |
cos jest nie tak...
25 kwi 17:28
;): log210 = 1 * 1
25 kwi 17:36
;): Więc chyba dobrze
25 kwi 17:36