Kąty w ostrosłupach i graniastosłupach.
Kazik: Kąty w ostrosłupach i graniastosłupach.
Nie znacie może jakichś stron/prezentacji, na których byłyby ładnie pokazane wszystkie kąty, o
które mogą poprosić na maturze? Nie chodzi mi o te podstawowe, jak na przykład między
krawędziami, ale te nieco trudniejsze.
21 kwi 11:57
Kejt: hmm.. mam to w książce.. jak chcesz to mogę zeskanować i linka podesłać.
21 kwi 12:03
Kazik: Byłbym bardzo wdzięczny.
Wklej po prostu do tego tematu, może ktoś inny też skorzysta.
21 kwi 12:06
Kejt: tzn. nie wiem czy to dokładnie o takie chodzi.. takie typu: "kąt nachylenia przekątnej bryły do
ściany bocznej" albo "kąt nachylenia dwóch ścian bocznych"?
21 kwi 12:08
Kazik: Tak, dokładnie.
21 kwi 12:14
Kejt: ee.. tyle to mogę tutaj porysować. nudzi mi się
21 kwi 12:15
Kejt:

kąt nachylenia przekątnej bryły do ściany bocznej w graniastosłupie.
∡D
2B
1C
2
21 kwi 12:30
Kazik: Prosiłbym też o zaznaczanie wszelakich kątów prostych, jeśli takowe występują. To bardzo ułatwi
sprawę.
21 kwi 12:33
Kejt:

kąt nachylenia dwóch sąsiednich ścian bocznych w ostrosłupie.
∡AEC
21 kwi 12:42
Kejt:

kąt nachylenia przekątnej przekroju osiowego do płaszczyzny podstawy.
∡CAB
21 kwi 13:38
Godzio:
Do pierwszego rysunku bym się przyczepił, to jest kąt między przekątną ściany bocznej, a
przekątną graniastosłupa
21 kwi 13:54
Godzio:

To jest kąt między ścianą boczną, a przekątną sąsiedniej ściany bocznej
21 kwi 13:56
nika: oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego którym krawędź
podstawy ma dł. 8cm, a ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny pod kątem 45 stopni
10 kwi 18:27
Mila: Nika , zakładaj nowy wątek, przeszkadzasz Kazikowi.
10 kwi 18:34
nika: potrzebuje to zadanieee
10 kwi 18:44
Mila:

a=8cm
α=45
0
ΔSOE −Δprostokatny równoramienny
H=|OE|=4cm
Z tw. Pitagorasa :
h
2=4
2+4
2
h=4
√2
P
c=P
podstawy+4*P
ΔBCS
| | 1 | | 1 | |
PΔBCS= |
| a*h= |
| *8*4√2=16√2 |
| | 2 | | 2 | |
P
c=8
2+4*16
√2=64+64
√2
P
c=64(1+
√2)cm
2
10 kwi 18:58
nika: dziękuje
10 kwi 19:13