Dane są wielomiany W(x) = x^4+2x^3+x^2-2x+1 i Q(x)=x2+ax-1. Zbadaj czy istnieje
Michał: Dane są wielomiany W(x) = x4+2x3+x2−2x+1 i Q(x)=x2+ax−1. Zbadaj czy istnieje taka wartość
współczynnika a, dla której wielomiany W(x) i [Q(x)]2 są równe. Pomozecie?
21 kwi 17:31
ICSP: (x2 + ax − 1)2 = x4 + a2x2 + 1 + 2ax3 −2x2 −2ax = x4 + 2ax3 + x2(a2−2) − 2ax + 1
2a = 2
a2 − 2 = 1
2a = 2
Jeżeli istnieje a które spełnia ten układ równań jest ono rozwiązaniem zadania.
21 kwi 17:37
Mordo: [Q(x)]2 = (x2 + ax − 1)2 = x4 + 2ax3 − x2(a2−2) − 2ax + 1
Porównaj teraz współczynniki a przy potęgach 3, 2 i 1
21 kwi 17:39
Michał: dzieki
21 kwi 17:57