ile pkt wspolnych ma prosta o rownaniu y=-x+2
Piotr: ile pkt wspolnych ma prosta o rownaniu y=−x+2 z okregiem o srodku w poczatku ukladu
wspolrzednych i promieniu 2 ?
21 kwi 12:35
ICSP: dwa:
(0;2)
(2;0)
21 kwi 12:37
Piotr: a jak to poznales ?
21 kwi 12:49
ICSP: są dwa sposoby:
I jest ułożenie układu równań z prostą i okręgiem:
x2 + y2 = 4
y = −x + 2
Rozwiązujesz i wychodzą ci że dwa punkty spełniają ten układ równań.
Drugiego nie będe przedstawiał bo jest on przeznaczony dla rozszerzenia.
21 kwi 12:50
Piotr: aha .
a takie zadnko .
wskaz funkcje kwadratowa ktorej zbiorem wartosci jest przedzial < −2 , oo >
21 kwi 12:53
Piotr: ja mam rozwiazanie takie
y=(x+1)2 − 2
y=x2 − 2
21 kwi 12:57
Piotr: tylko nie wiem skad sie to wzielo ...
21 kwi 12:57
ICSP: Zb określamy w zależności o yw(często zwane również q)
Jeżeli a > 0 ⇔ Zb : y ∊ <yw ; +∞)
Jeżeli a < 0 ⇔ Zb : y ∊ (−∞;yw>
Twoje dwie funkcje maja taki sam zbiór wartości chociaż nie są to takie same funkcje.
21 kwi 13:00
Piotr: Ile jest wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych w ktorych obie cyfry sa parzyste .
Czy zero zaliczamy do liczb parzystych ?
21 kwi 13:29
ICSP: a czy 20 jest liczbą parzystą czy nie
21 kwi 13:30
Piotr: jest
21 kwi 13:31
ICSP: cyfry parzyste i nieparzyste występują na przemian:
−3 −2 −1 0 1 2 3
N P N P N P N
21 kwi 13:32
ICSP: cyfry parzyste to: 0,2,4,6,8
Odp. Jest 20 takich liczb.
21 kwi 13:33
Piotr: no właśnie , tak to było by 16
21 kwi 13:34
Piotr: Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkołem o promieniu 12 cm . Podstawa stożka
jest kołem o promieniu ?
21 kwi 13:35
ICSP: Muszę spadać to może później wytłumaczę Odp. 6
21 kwi 13:37
Piotr: Spoko
21 kwi 13:39