trygometria
papym: ZADANIE DLA KEJT
| | 12 | | 3 | |
Załóżmy, że tgα=− |
| i α=( |
| π,2π), a następnie oblicz: ctgα, sinα i cosα.
|
| | 5 | | 2 | |
Obliczenia zrobiłem sam tylko nie mam pewności czy dobrze, poprostu chcezobaczyć czy wuniki się
zgadzają . Bardzo dziękuję o dpowiedź z tą wodą w misce
21 kwi 15:39
Cubus: hej a nikt inny nie może zrobić ? XD
21 kwi 15:49
Ratox: Miałem Ci to rozwiązać, ale skoro to dla Kejt to nie będę tego robić
21 kwi 15:50
ICSP: jakie to banalne
21 kwi 15:52
Vax: | | 12 | | 5 | |
tgα = − |
| ⇔ ctgα = − |
| |
| | 5 | | 12 | |
| | sinα | | 12 | | 12 | | 5 | |
tgα = |
| = − |
| ⋀ sin2α+cos2α = 1 ⇒ sinα = − |
| ⋀ cosα = |
| |
| | cosα | | 5 | | 13 | | 13 | |
Czyli:
Pozdrawiam.
21 kwi 15:54
papym: Chciałem po prostu sprawdzić

i też mam dobrze
21 kwi 15:56
papym: Dzięki za odpowiedzi
21 kwi 15:57