matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Aska:
4+8+12+...+4n
Sprawdź, że ciąg o wyrazie ogólnym an=
jest stały.
3+6+9+...+3n
21 kwi 00:41
lolz:
Nie wiem czy to tak powinno byc ale ja bym zrobil cos takiego:
4+8+12+...+4n
4(1+2+3+...+n)
4
a
n
=
=
=
3+6+9+...+3n
3(1+2+3+...+n)
3
21 kwi 00:51
Aska:
i tak właśnie jest w odpowiedziach
21 kwi 01:05