:)
kasiaaa: 
czy moglby ktos pomoc zrozumiec mi tego typy zad


Droga z miasta A do miasta B ma długość
474 km. Samochód jadący z miasta A do miasta B
wyrusza godzinę później niż samochód z miasta B do miasta A. Samochody te spotykają się
w odległości 300 km od miasta B. Średnia prędkość samochodu, który wyjechał z miasta A,
liczona od chwili wyjazdu z A do momentu spotkania, była o 17 km/h mniejsza od średniej
prędkości drugiego samochodu liczonej od chwili wyjazdu z B do chwili spotkania. Oblicz
średnią prędkość każdego samochodu do chwili spotkania.
21 kwi 19:43
kasiaaa: jak dla mnie to sama fizyka

zalamka he
21 kwi 19:44
Maciuś: fizyka

nie pomoge nawet nie patrze bo z mam wkrecone w glowie ze fizyka to czarna magia
21 kwi 19:45
;): Typowe zadanie maturalne z matematyki na podstawie za 5pkt
21 kwi 19:47
kasiaaa: no wlasnie fizyka

zal
21 kwi 19:47
kasiaaa: no wlasnie fizyka

zal
21 kwi 19:47
kasiaaa: noo doklanie
21 kwi 19:47
;): To jest matematyka układ równań robisz i po kłopocie żadna fizyka
21 kwi 19:47
kasiaaa: a czy moglabys mi to sprobowac sensownie wytlumaczyc


byla bym Ci naprawde bardzo wdzieczna
21 kwi 19:49
Maciuś: 
powaznie moze byc cos takiego z matmy ? heh
21 kwi 19:49
kasiaaa: a czy moglabys mi to sprobowac sensownie wytlumaczyc


byla bym Ci naprawde bardzo wdzieczna
21 kwi 19:49
Maciuś: wkrece sobie ze to nie fizyka tylko matematyka i dam rade

hehe juz robie je
21 kwi 19:50
kasiaaa: tak, bylo to na probnej maturze z operonu
21 kwi 19:50
;): Zobaczysz że będzie takie zadanie na maturze jako ostatnie do rozwiązania
21 kwi 19:50
Maciuś: nieeeeeeee
21 kwi 19:51
;): To
Maciuś Ci zrobi a ja mogę to sprawdzić
21 kwi 19:51
kasiaaa: i bardzo mi zalezy zeby zrozumiec tego typu zad bo one sa za 5 punktow
21 kwi 19:51
;): To są najprostsze zadania za które dostaje się aż 10% więc warto je zrobić
21 kwi 19:53
kasiaaa: hehe najprostsze

21 kwi 19:53
Maciuś: mi to moze troche zajac ale na pewno sie nie poddam walcze
21 kwi 19:54
kasiaaa: dobra dzieki
21 kwi 19:54
asia: (t−1)(v−17)=174
v*t=300
v− predkosc
t−czas
21 kwi 19:55
asia: zrob prosze ktos moje zadanko z forum
dzieki
21 kwi 19:57
21 kwi 19:57
kasiaaa: do Asia.. czy moglabys zrobic to zadanie
21 kwi 19:58
;): asia podała układ równań teraz sama spróbuj go rozwiązać
21 kwi 19:58
kasiaaa: kurcze nie wiem naprwde jak zrobic to zad
21 kwi 20:07
Maciuś:

|ag| =475−300= 174 ⇒
174v|ag| ⇒
174v|ag|+1(godzina do przodu)=
300v|bg|
⇒
300v|bg| ⇒
v|
ag| = v|
bg| − 1 7
zczailem

tylko czuy na matrzurze wystarczy mi czasu i kartki na robienie takich
eksperymentow
21 kwi 20:10
;): xy = 300 → kierowca z miasta B do A
(x − 17)(y − 1) = 174 → kierowca z miasta A do B
xy = 300
xy − x − 17y + 17 = 174 174 − x − 17y + 17 = 174 ⇒ x = −17y + 17
y(−17y + 17) = 300
17y2 − 17y + 300 = 0
Coś mi w tym zadaniu nie pasuje sprawdź czy treść jest dobrze zapisana
21 kwi 20:11
kasiaaa: jest dobrze napewno
21 kwi 20:13
;): Widzę już błąd u siebie
21 kwi 20:17
Maciuś: wyszlo mi że v|aq|= 51 lub 58 .⇔ v|bq|=68 lub 75
Zrobił ktoś to zadanie? jaki ma wyjsc wynik?
21 kwi 20:20
;): Dobry Ci wyszedł wynik
21 kwi 20:24
Maciuś: jednak wszystko siedzi w glowie

trzeba pozbyc sie blokady typu ze to fizyka

dzieki
jakkolwiek sie zwiesz "

" Ale wydaje mi sie to zadanie nieco trudne jak na podstawe no
nie wiem

zobaczymy jak dostaniemy w rece arkusze hehe. Nie zapominajmy ze operon zawsze
ukazuje o jakis poziom trudniejsze arkusze niz cke
21 kwi 20:27
;): xy − x − 17y + 17 = 174 tu jest błąd
x = 143 − 17y
17y2 − 143y + 300 = 0
Δ = 20449 − 20400
√Δ = 7
21 kwi 20:28
;): Maciuś też mam na imię Maciek

Ale nie łatwiej jest zrobić
xy = 300
(x − 17)(y − 1) = 174 bez żadnych ilorazów wszystko wychodzi idealni
21 kwi 20:30
kasiaaa: czyli wynik to 8
21 kwi 20:49
kasiaaa: czyli wynik to 8
21 kwi 20:49