,,,
Bolek: Dane jest wyrażenie W=I2x−10I−Ix+2I. Zapisz wartośc tego wyrażenia bez symbolu wartosci
bezwzględnej dla dowolnej liczby xE (−2, 5).
Pomóżcie mi prosze mam nóż na gardle

licze na wyrozumiałość.
21 kwi 23:08
zajączek:
W= 2*|x−5| − |x+2|
miejsca zerowe pod modułami to
x= 5 dla pierwszego modułu i x= −2 dla drugiego
zatem dla x <5 => |x−5|= −x+5
dla x > −2 => | x +2|= x+2
dla x€ (−2,5)
W= 2*(−x+5) −( x+2) = −2x +10 −x −2= −3x +8
21 kwi 23:38
22 kwi 08:26
Ajtek: Wynika to z przedziału w treści zadania: x€ (−2, 5)
22 kwi 10:50