Kombinatoryka i Prawdopodobieństwo :)
Maciuś: Witam macie jakies ciekawe zadanka na kobinatoryke prawdopodobienstwo. Chodzi mi o typowe
zadania maturalne na podstawe moga byc troche trudniejsze

Z gory thx
21 kwi 18:53
Maciuś: odśwież
21 kwi 19:43
Maciuś: up
21 kwi 20:39
Maciuś: come on
21 kwi 20:39
zajączek:
Rzucamy dwa razy symetryczną kostką sześcienną do gry.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia,że
A/ na pierwszejj kostce wypadła liczba oczek będaca liczbą pierwszą
i iloczyn wyrzuconych oczek jest również liczbą pierwszą.
B/ na drugiej kostce wypadła liczba oczek nie większa niż 3
i suma wyrzuconych oczek jest wielokrotnością liczby 3
C/ za pierwszym razem wypadła parzysta liczba oczek
i suma wyrzuconych oczek na obydwu kostkach jest liczbą nieparzystą
21 kwi 21:10
Maciuś: o dziekuje

mam jedno zadanie do wytlumaczenia mi
21 kwi 21:12
zajączek:
2/ ze zbioru {1,2,3,6,8,9}
losujemy ze zwracaniem dwie liczby
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia,że:
A/ pierwsza z wylosowanych liczb jest nieparzysta
B/ druga z wylosowanych liczb jest wielokrotnością liczby 3
C/ iloczyn wylosowanych liczb jest liczbą nieparzystą
21 kwi 21:15
Maciuś: A) Ω=36
A={1,1}{1,3}{1,5}{3,1}{5,1}=5 AΩ=536
21 kwi 21:17
Maciuś: zajaczek ciekawe zadania podobaja mis ie takie niecodzienne
21 kwi 21:21
Vizer: Hmm nie wiem czy w kostce nie powinny być ciągi, a nie zbiory. Ale jak się mylę to niech mnie
ktoś poprawi.
21 kwi 21:21
Maciuś: jak to zrobic?
21 kwi 21:25
Maciuś: chodzi mi o zadanie wczesniejsze vizer
21 kwi 21:26
Maciuś: B) Ω=36
B={1,2}{2,1}{3,3}{4,2}{5,1}{6,3} BΩ=636 = 16
21 kwi 21:29
Maciuś: C) Ω=36
C={2,1}{2,3}{2,5}{4,1}{4,3}{4,5}{6,1}{6,3}{6,5} =9 936=14
21 kwi 21:34
Maciuś: zad 2
a) 12
b)13
c)14
21 kwi 21:46
Jack:
chcesz jeszcze jakieś zadanka?
21 kwi 22:24
zajączek:
Maciuś
1 −−− nie jest liczbą pierwszą
popraw rozwiązanie
21 kwi 22:32
Maciuś: pewnie
21 kwi 22:46
Maciuś: aaa zajaczek masz racje

dalem ciala

oczywista oczywistosc
21 kwi 22:47
zajączek:
21 kwi 22:48
Jack:
Ile jest wielomianów stopnia k postaci W(x)=a
kx
k+a
k−1x
k−1+...+a
1x+a
0
a) o współczynnikach należących do zbioru {1,2,3,...10}
b) o współczynnikach a
i∊{0,1,...,k}, gdzie i=0,1,...k ?
21 kwi 22:49
Matura2011: O zdarzeniach losowych A i B są zawartych w Ω wiadomo że B ⊂ A , P(A) = 0,7 i P(B)=0,3. Wtedy:
A. P(A∪B)=1
B. P(AuB)=0,7
C. P(AuB)=0,4
D. P(AuB)=0,3
proszę o podpowiedź czy jest to odpowiedź D
21 kwi 22:50
Maciuś: ee jack to chyba na podstawie nie bedzie

ale oczywiscie podejme wyzwanie
21 kwi 22:50
Maciuś: 0,7 moim zdaniem

jezeli b nalezy do a to a jest suma tego zdarzenia
21 kwi 22:52
Jack:
podstawę?

Ups, nie doczytałem... W każdym razie nie są trudne wiec powinienes umiec je
rozwiązać
21 kwi 22:53
zajączek:
@ Matura
odp: B)
21 kwi 22:54
Maciuś: jutro tym sie zajme i dam odpowiedz

ide obejrzec jakis horror i spac
21 kwi 22:54
Jack:
21 kwi 22:55
Matura2011: kurcze, czyli tego liczyć nie trzeba

? zwracamy uwagę tylko na to co jest napisane

A⊂B
B⊂A
21 kwi 22:57
Maciuś: Dobranoc Jack zajaczek dzieki za zadanka
21 kwi 22:59
Matura2011: już wiem o co chodzi
21 kwi 23:00
Jack:
Dobranoc!
21 kwi 23:01
zajączek:
Miłych snów
21 kwi 23:04
Jack:
Podpowiedzenie

podpunkt b) powinien wyglądać tak:
b) o współczynnikach a
i∊{0,1,...,
i}, gdzie i=0,1,...k ?
22 kwi 13:27