trygometria
papym: czy jest ktoś co by mógł mi pomóc w zadaniu

Do miski mającej kształt półkuli o promieniu 10cm nalano wody do wysokości 6cm. Jaki jest
największy kąt , o który można przechylić miskę tak, aby woda się nie wylała.
21 kwi 10:24
Kejt:

o ten kąt chodzi? niech ktoś potwierdzi.. nie chcę na darmo liczyć..
21 kwi 11:29
Artur:

r=10 r
3=4
x=
√116
masz odp?
21 kwi 11:34
Kejt:
najwyraźniej się zgadza..
21 kwi 11:40
papym: Dziękuję bardzo
21 kwi 15:11
papym: Jeszcze jedno pytanie tylko, a skąd się wzięło te 10 cm, jeżeli te 10 to długość od środka
półkuli


?
21 kwi 15:13
papym: sorry bardzo dobrze żle spojrzałem na rysunek
21 kwi 15:17
b.: jeden drobiazg formalny:
0.92 to nie 23
o, a 0,4 to nie 22
o (a przynajmniej są to dość kiepskie przybliżenia,
szczególnie to pierwsze)
powinno być:
| | 10 | |
cosα = |
| ≈0.92 ⇒ α ≈ 23o |
| | √116 | |
| | 4 | |
tgα = |
| = 0.4 ⇒ α ≈22o |
| | 10 | |
25 maj 13:40