podzielnosc
K: Wykaż, że liczba 29 + 59 jest podzielna przez 133.
21 kwi 16:37
ICSP: 29 + 59 = (23 + 53)(26 + 103 + 56) = (8 + 125)(26 + 103 + 56) = 133(26 + 103 + 56)
21 kwi 16:39
ICSP: przepraszam za błąd przed 10 powinien być minus.
21 kwi 16:40
Vax: 29+59 == 29+(53)3 == 29+(−8)3 == 29−29 == 0 (mod 133)
Pozdrawiam.
21 kwi 16:44
ICSP: co to jest ten mod 133

Ostatnio coraz częściej to widzę ale nigdy na lekcji nie słyszałem o
tym ani słowa.
21 kwi 16:46
Vax: Są to kongruencje, dzięki nim można o wiele szybciej wykazywać tego typu zadania

Pozdrawiam.
21 kwi 16:53
bart: forum ktore ma przygotowac do matury a wy z mod wyskakujecie−.−
21 kwi 17:02
Mordo: Akurat na tej stronie jest też materiał ze studiów, jeśli mnie wzrok nie myli

Ale to prawda,
ICSP wyjaśnia to w bardziej przystępny sposób dla maturzystów
21 kwi 17:05