wyznaczyć ekstremum funkcji
Ania: f(x)= 2x
3−15x
2+36x−14
1. wyznaczam pochodną f
'(x)=6x
2−30x+36
2. przyrównuje pochodną do 0, 6x
2−30x+36=0
3. szukam x dla których pochodna przyjmuje wartość O
a) 6(x
2−5x+6)
b) liczę z delty i wychodzi 6(x−2)(x−3)=0
mam x, gdzie pochodna= o x=2 i x=3
4. Teraz sprawdzam czy rzeczywiście jest tam ekstremum. Sporządzam tabelkę i sprawdzam.
tu mam pytanie czy przedziały wyznaczam na "oko" skoro x=2, to od razu sprawdzam w
przedziale od (− nieskończoności, 2) i od (2,3). Sprawdzxając w ten sposób, że wybieram sobie
dowolną liczbę z pierwszego przedziału, np. 1, podstawiam pod wzór i wychodzi mi, żę tam jest
pochodną dodatnia w związku z tym uznaje, że w tym przedziale funkcja jest rosnąca czy należy
to zrobić w sposób bardziej formalny, tzn. x−2>0 , x<2 (tu mam głupie pytanie, czy dobrze
zmieniłam znak?

Nie wiem jak ustalać przedziały w których badam monotoniczność funkcji przy sprawdzaniu
ekstremum.
21 kwi 23:46
Ania: Czy ktoś może mi pomóc z tą monotonicznością i wyznaczaniem przediałów przy badaniu ekstremów
(jak to zrobić na przykładzie powyżej). Z góry dziękuję

P.S Moje, być może proste pytania, wynikają z tego, że odświeżam sobie matmę po kilku latach, a
byłam w klasie humanistycznej z matematyką podstawową .
22 kwi 00:12
Gustlik: Narysuj sobie przybliżony wykres pochodnej czyli f'(x)=6(x2−5x+6), zaznacz sobie jej miejsca
zerowe x1=2 i x2=3, poprowadź parabolę przez te punkty, a>0, więc ramiona w górę − jak przy
rozwiązywaniu nierówności kwadratowych. Jeżeli pochodna zmienia znak w tych punktach, to są
tam ekstrema. W x1=2 zmieni znak z + na −, wiec jest max, bo funkcja najpierw rośnie, a potem
maleie, a w x2=3 zmieni znak z − na +, więc jest min, bo funkcja najpierw maleje, a potem
rośnie..
22 kwi 00:35
Gustlik: Co do monotoniczności: tam, gdzie pochodna jest ujelna, to funkcja jest malejąca, a tam, gdzie
pochodna dodatnia − to funkcja rośnie. Rozwiąż nierówność f'(x)<0 i f'(x)>0 − otrzymasz
przedziały monotoniczności.
22 kwi 00:37
Ajtek: Gustlik zerknij jak możesz w ten wątek
92612
Chodzi mi o ostatni zapis Bolek, i starcie, które później wyszło.
22 kwi 00:41
Eta:
22 kwi 00:48