matematykaszkolna.pl
pole powierzchni roman: rysunekjednostki to oczywiście metry ... oblicz pole tego czegoś prosze
21 kwi 20:44
Maciuś: da rade w ogole to rozwiazac bez jakichkolwiek miar, czy zalozen podobienstw?
21 kwi 20:50
roman: no ja nie wiem dlatego pisze do Was ... no miary są podane ,,,
21 kwi 20:52
Maciuś: no ale ja nie widze tu żadnego punktu zaczepienia żadnego kata prostego . chyba ze jest jakis wzor na takie cosemotka chyba ze cos z funkcjami trygonometrycznymi cos sie bawic nie wiem moze ci inny maciek pomozeemotka "emotka"
21 kwi 21:01
WUT: Nie chce mi się tego robić, ale jeśli ci zależy, to spróbuj tak: Poprowadź przekątną (x), napisz 2 różne twierdzenia cosinusów, gdzie w obu przypadkach x2 będzie po lewej stronie równania. Z tego będziesz miał 2 wartości cosinusów uzaloeżnione od x. Przejdź z tym na sinusy i przyrównaj to z twierdzenia sinusów i chyba wyjdzie.
21 kwi 22:10
WUT: A sorry. Wtedy wyjdzie ci przekątna i spokojnie z Herona możesz policzyć pole dwóch trójkątów i dodać
21 kwi 22:11
roman: sorry ale nie wiem co to jest Heron ....
21 kwi 22:54
Atola: wzór herona na pole trójkąta emotka
21 kwi 22:55
roman: no ale ja tego nie miałem
21 kwi 22:57
roman: więc nawet nie próbuje ....
21 kwi 22:58
Bolek: wzór herona jest popularny w geodezji jest prosty p=1/2(a+b+c+d) − oznacza to połowe obwodu,(a,b,c,d) to boki danej figury gdy już to obliczysz wtedy obliczasz pole całej figury S=p(p−a)(p−b)(p−c)(p−d) S jest to pole całkowiteemotka mam nadzieje że pomogłememotka pzdremotka
21 kwi 23:16
Ajtek: Bolek wzór Herona dot. pola trójkątów, to wiem. Jeżeli jest on prawdziwy dla pola czworokąta, to pierwiastek nie będzie stopnia drugiego
21 kwi 23:37
zajączek: @ Ajtek ........ bredzisz emotka P = ..... [j2] P= j4= j2
21 kwi 23:41
Ajtek: zajączek sprawdź to co napisałeś
21 kwi 23:44
zajączek: P= (p−a)(p−b)(p−c)(p−d)
21 kwi 23:48
Ajtek: A gzie zgubiłeś p we wzorku
21 kwi 23:48
Ajtek: Zauważ, że Bolek wspomniał o wzorze Herona, a nie o wzorze Brahmagupty
21 kwi 23:51
Ajtek: Który to wzór wygląda tak jak przedstawiłeś emotka.
21 kwi 23:52
zajączek: To odpowiednik wzoru Herona, stąd często też tak nazywany emotka
21 kwi 23:59
Ajtek: To wiem, tylko chodzi mi o zapis 8 postów wyżej: S=p(p−a)(p−b)(p−c)(p−d) O to czerwone p się czepiam. Zerknij na to co napisał w swoim ostatnim poście Bolek emotka.
22 kwi 00:03
zajączek: okemotka i Wesołych Świąt emotka
22 kwi 00:09
zajączek: Jak widać znów poszło o " małpe... w czerwonym"
22 kwi 00:12
Ajtek: Ale jak istotna to małppa emotka. Dziękuę i wzajemnie, spokojnych emotka.
22 kwi 00:14
Gustlik: Wzór Herona jest prawdziwy ale TYLKO dla trójkątów. Żeby mógł być tutaj zastosowany, to musielibyśmy znać długość jednej z przekątnych, wtedy można byłoby obliczyc pola dwóch trójkątów i je dodać. Natomiast wzór Brahmagupty P=(p−a)(p−b)(p−c)(p−d) można stosowac TYLKO dla czworokątów dających się wpisać w okrąg, a więc takich, w których sumy przeciwległych kątów są równe i wynoszą po 180o. Ogólniejszy wzór Brahmagupty wyglada tak: P=(p−a)(p−b)(p−c)(p−d)−abcdcos2θ, gdzie θ to połowa sumy dwóch przeciwległych kątów. Tak wiec brakuje info o kątach.
22 kwi 00:54
roman: no super dziękuję że takim echem to moje zadanie odbiło, ale niestety nie ma podanej informacji o kątach .... dzięki / pozdrawiam
22 kwi 15:33