znajdz minimum funkcji, kwadratowa
kama: oblicz minimum tej funkcji w zadanym przedziale
f(x) = 200(2x + 4050/x) dla x∊[15,135]
podobno jest ona kwadratowa, jakoś się do niej przekształca
plis, proszę o jakieś wskazówki chociaż
21 kwi 00:41
Ajtek: 400x
2+810000=0 →
a>0
Jest kwadratowa

.
400x
2+810000=0 /:400
x
2+2025=0 →
a>0
x
w=0 nie nalezy do przedziału

i zauważam, że: f(135)>f(15) → f(15)
min=2250 w zadanym przedziale, ponieważ
a>0, czyli
ramiona paraboli są skierowane do góry.
21 kwi 01:04
Ajtek: Chociaż nie koniecznie to jest dobrze.
21 kwi 01:17
Ajtek: Czyżby min było dla x=60
21 kwi 01:47
Milan: odświeżam, bardzo chciał bym znać rozwiązanie
to z pewnością jest błędne, x2 nie moze byc rowne liczbie ujemnej
wytłumaczy ktoś, jak to się robi − laikowi?
23 kwi 12:29
Artur: funkcja x2+2025... mam nadzieje ze Ajtek dobrze obliczył, to zwykła funkcja x2 podniesiona o
2025 jednostek do góry, jej wierzchołek znajduje się na osi OY., Z zadanego przedziału jej
minimum będzie dla x=15, podstaw do funkcji i oblicz
23 kwi 12:44
Ajtek: Dla x
2... obliczenia są ok.
Zastanawiałem sie tylko nad jednym.
Jak podstawiłem do pierwotnej postaci skrajne przedziału, to wychodziły sobie równe, stąd moja
niepewność, a i godzina była późna

.
23 kwi 12:57