rownanie
F: Prosze o pomoc:
rozwiaz rownanie:
(√2+√3 )x + (√2−√3 )x = 4
21 kwi 18:27
asia:): 2+2+3−3=4
21 kwi 18:36
asia:): SORY.. NIE 2+2 + PIERWIASTEK3− PIERWIASTEK 3=4
21 kwi 18:37
Vax: Asia, a do czego to się odnosi? Tutaj na nic to nie wpływa..
@F, zauważ, że:
Podstawiając
√2+√3x = t > 0 otrzymujemy równanie:
t
2−4t+1 = 0
t=2+
√3 v t=2−
√3
√2+√3x = 2+
√3 v
√2+√3x = 2−
√3
Dla ułatwienia podstawmy 2+
√3 = n
√nx = n v
√nx = n
−1
x=2 v x=−2.
Pozdrawiam.
21 kwi 18:45
F: Dzieki wielkie
21 kwi 19:04
Maciuś: vax jestes? nie rozumim tego jak to przeksztalciles co stalo sie z 4?
21 kwi 19:15
Vax: Którego przejścia nie rozumiesz ?
21 kwi 19:16
Maciuś: wytlumacz mi z czego skorzystałes √2√−3 = 1p{2+√3
21 kwi 19:17
Vax: Po prostu usunąłem niewymierność, zauważ, że:
| 1 | | √2−√3 | | √2−√3 | |
| * |
| = |
| = √2−√3 |
| √2+√3 | | √2−√3 | | √1 | |
W mianowniku korzystamy ze wzoru (a+b)(a−b) = a
2−b
2
Pozdrawiam.
21 kwi 19:19
Ireneusz: Wydaje mi się, że on po prostu usunął niewymierność...
21 kwi 19:21
Maciuś: ale jak wpadles na to zeby tak to zameniec tj 1p{2+√3 chodzi mi o to zeby uniewymiernic
musiales napierw wiedziec ze to jes trowne √2 −√3
21 kwi 19:21
Maciuś: nie wiem czy wiesz o co mi chodzi
21 kwi 19:22
Vax: W tego typu zadaniach taki ,,trik" prawie zawsze działa

Po prostu staram się uzależnić jeden
składnik z x w wykładniku od 2, aby móc dokonać podstawienie i otrzymać równanie, które
standardowymi metodami będzie się dało rozwiązać
21 kwi 19:24
Maciuś: aha o to mi chodzilo czyli trzeba cos pokombinowac samemu ok dzieki juz teraz wiem

dzieki
21 kwi 19:27