matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz x
Julia:
Oblicz x log
2
100x−5logx−6=0
21 kwi 17:54
Eta:
x>0 log100=2 log100x= log100+logx = 2+logx logx=t (2+t)
2
−5t−6=0 t
2
− t− 2=0 ....... dokończ otrzymasz logx= 2 lub logx= −1 x=100 lub x=
1
10
22 kwi 00:29