matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 16.3.2009
Zadania
Odp.
8
kati20:
Miejsce zerowe funk. kwadr. są liczby -2 i 10. Wykres tej funkcji przechodzi przez punkt o współrzędnych (2, -8).
3
MONIA:
witam mam takie zadanko na spr i nie wiem ja to zrobić ile istnieje permutacji liczb 1,2,3,4,5,6 w których na drugim miejscu stoi 1 a na końcu 5
5
pomóżcie:
oblicz pole trapezu równoramiennego w którym dane są długości krótszej postawy 9 cm i przekątnej 17 cm i ramienia 10 cm
3
Irena:
18+3√3=2*1/2*a*a√3/2+ 3a
2
o to juz jest tak ja powinno byc zapisane trzeba znalesc a
20
Irena:
18+3√3=2*1/2*a*a√3/2+ 3
2
2
bohen:
sin(2x - π/5) = -1/2
2
jasiu:
jak wpisać kreskę ułamkową
7
Zdzisiek:
Pewien wielościan wypukły ma jedną (tylko) ścianę 100-kątną. Z każdego wierzchołka tego wielościanu wychodzą co najmniej 4 krawędzie. Ile co najmniej ścian trójkątnych posiada
1
Spike:
Zajrzyjcie do Agnieszki c. , ostatnie dwa zadania bo nie byłem pewien czy w taki sposób można je rozwiązać...
1
pilne!!:
suma stu kolejnych liczb naturalnych które przy dzieleniu przez 5 dają reszte 2 jest równa 30950. wyznacz najmiejszą i najwieksza z tych liczb?
2
martina:
Ile cm
3
wody należy dolać do 200g 10% roztworu kwasu octowego, aby powstał roztwór 6%.
0
Agnieszka. C.:
Witaj Spike. Dzieki. Buzka.
1
Agnieszka. C.:
Wielomian na czynniki. a) W(x)=3x4 -12x2 b) P(x)= x6 +7x5 +6x4 c) Q(x)= x4 +x3 -4x2 -4x. Rozwiaz rownania: a) 2x4 -8x3 +6x2=0 b) x3 +5x2 -x -5=0 c) x4 +x3 -8x -8 =0
1
raja:
Ile to będzie? V= 2*(4
√
2
)
2
+4*4
√
2
*8
√
3
i V=4
√
2
*4
√
2
*8
√
3
7
KILUNIA:
potrzebuje pomocy
2
Dude:
Zobacz i pomóż proszę.........................
6
Helen:
Odcinek AD ma długośc 17 cm. Oblicz obwód trójąta ABC.Rysunek do zadania w linku:
5
Znajoma:
Podstawą ostrosłupa prostego jest prostokąt o bokach długości 6 i 8 cm. Dwie spośród jego ścian bocznych są trójkątami równobocznymi o krawędzi 6. Oblicz H tego ostrosłupa.
32
Malinkaa^^:
Pomoże ktoś? Zadanie z gimnazjum
zad.1 Oblicz długość okręgu opisanego na kwadracie o boku 6.
3
Karolina:
wysokość prawidłowego ostrosłupa sześciokątnego ma długość h, a krawędź a. wyznacz pole przekroju wyznaczonego przez krótszą podstawę
1
Marcel:
w graniastosupie prawidłowym trójkątnym krawęńdz podstawy a=8cm a przekątna ściany bocznej ma długość 10cm. Oblicz obięntość i pole powierzchni całkowitej graniastosupa
1
matma:
Pan X wpłacił 50 000 zł na lokatę miesięczną , której oprocentowanie wynosi 6 % w skali roku,i co miesiac wypłaca odsetki. Jaką kwotę wypłaci w ciągu roku ? o ile wyższe byłyby
1
Agnieszka. C.:
Witajcie poszukuje. osoby o imieniu Spike. Zobacz Agnieszka c Rozwiaz rownania: nasz tam zadania. odpisz.
9
xD:
Dany jest trapez ABCD o podstawach AB i CD, którego przekątne przecinają się w punkcie O. Wykaż, że trójkąty AOD i BOD mają równe pola.
4
matma:
Bank proponuje lokate miesięczną o stałym oprocentowaniu w ysokosci 3% w skali roku i lokatę półroczną o stałym oprocentowaniu 4 % w skali roku. Która z tych lokat przyniesoe
12
Badoch:
Dany jest trójkąt równoboczny o boku a. Narysowano koło o średnicy, która jest wysokością trójkąta. Oblicz pole figury będącej częścią wspólną koła i trójkąta.
3
Irena:
18+3√3=2*1\2*a*a√3\2+3*a2 prosze niech ktos mi pomoze wyznaczyc a
1
Malinkaa :
Proszę o pomoc
zad.1 Oblicz długość okręgu opisanego na kwadracie o boku 6.
7
szybka POMOC!!!!prosze!:
w(x)= x
4
-18x
2
+81
10
stwojciech:
Punkty a(6;-1) B (6;-5) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC w którym AB=AC. Wysokość AD trójkąta zawiera się w prostej o równaniu y=x-7. Wyznacz współrzędne
3
xD:
Przekątna AC czworokąta ABCD jest średnicą okręgu, a wszystkie wierzchołki leżą na tym okręgu. Długości boków AB i BC są równe, zaś długość boku AD jest
√
3
razy dłuższa od
12
Ewka:
W graniastoslupie prawidlowymy czworokatnym Oblicz sisnus kata nachylenia przekatnej bryly do plaszczyzny podstawy majac dane
1
Jolka:
PROSZĘ O POMOC
Stryjek Marka mieszka na wsi i ma własną pasiekę. Komorka plastra budowanego przez
5
raja:
Oblicz objętośc 4-ścianu foremnego , którego Pp całkowitej jest równe 288
√
3
cm
2
0
raja:
Oblicz Ppc i V ostrosłupa prawidłowego 6-kątnego, którego h ściany bocznej dł.12 cm tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni
2
Jolka:
Stryjek Marka mieszka na wsi i ma własną pasiekę. Komorka plastra budowanego przez pszczoły ma kształt graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego, którego krawędź podstawy
3
zalama:
u cioci na imieninach bylo 7 gosci w roznym wieli oraz 10 roznych ciastek . Na ile sposobow goscie moga wybraz po jednym ciastku,jesli pierwsza wybiera osoba najstarsza
0
jaaaa:
Wpisz podane niżej skale liczbowe tak, aby były one uporządkowane od najmniejszej do największej :
2
Malwinka:
POmocy
z rzeki Amazonki wpływa do oceanu atlantyckiego około 120 000 m
3
wody w ciągu 1 sekundy. Jakie wymiary powinien mieć prostopadłościenny basen o głębokości 3
4
Dude:
ZOBACZCIE PROOSZE
2
Kasieńka:
Bardzo proszę o pomoc
Basen ma kształt prostopadłościanu, którego długość jest równa 25m, a szerokość 15m. W
1
aga:
W ostrosłupie prawidłowym 4-kątnym krawędź podstawy ma dł,12cm,zaś krawędź boczna ma dł.10cm. Oblicz objętość i Ppcałk. ostrosłupa.. Mi wyszło:
1
aga:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna długości 16 cm. tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego
1
Jolka :
Proszę o Pomoc Sala widowiskowa ma kształt prostopadłościanu o wymiarach: długość 60m, szerokość 30m i
11
Dzwonek:
Czy funkcja osiąga wartość największą czy najmniejszą? Jaka jest ta wartość? Dla jakiego argumentu jest osiągana?
1
Baśka:
Bardzo proszę o pomoc Promień okregu opisanego na podstawie ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 4cm.
3
Jolka :
5
Donia:
Odcinek AD ma długośc 17 cm. Oblicz obwód trójąta ABC.Rysunek do zadania w linku:
5
Zdzisiek:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
1
ja:
jacek mieszka 600 m od pawła. pokonał tę drogę ze średnią prędkościa 3 km/h. o ktorej godzinie musial wyjsc z domu skoro doszedł na godzinę15?
2
ja:
jacek mieszka 600 m od pawła. pokonał tę drogę ze średnią prędkościa 3 km/h. o ktorej godzinie musial wyjsc z domu skoro doszedł na godzinę15?
0
matma załamka:
prosze o pomoc
9
Xadam:
Bardzo proszę o pomoc. Mam problem z rozwiazaniem tego równania wielomianowego.
2
Basia:
Przekątna graniastosłupa czworokątnego prawidłowego ma długość 12 cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz pole powierzchni i objętość tego
0
mataiii:
Ad.1 Wyznacz zbiór A i B jeśli
4
anna:
Powierzchnia boczna walca po rozwinieciu jest prostokątem , ktorego przekątna ma dł.
√
3
i tworzy z dluzszym bokiem kąt o mierze 30
0
. Oblicz pole powierzchni bocznej oraz
2
Wydi:
Oblicz pierwszy wyraz i różnice ciągu arytmetycznego:
1
michał:
Cześć , mam problem chyba ze zrozumieniem treści pytania. W pewnym ciagu geometrycznym wyraz pierwszy wynosi 5. ILE WYRAZÓW tego ciągu MIEŚCI się
3
kamil:
Jakie liczby spełniają jednocześnie obie poniższe nierówności:
2
Wydi:
Podaj wzór na n-ty wyraz ciągu:
2
michał:
Witam , mam problem z tym zadankiem , nie wiem jak uzaleznić pole od obwodu... O ile procent powiększy się pole kwadratu , jeżeli jego obwód powiększymy o 60%?
4
Basia:
Pole powierzchni bocznej stożka jest 2 razy większe od pola podstawy, a promień podstawy ma długość 6cm. Oblicz kąt nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy oraz
0
Kasia:
Bardzo bym prosiła aby mi ktoś pomógł z tym zadaniem. Rozwiąż nierówność w zależności od parametru m (m∈R)
1
***??***:
oblicz log
3
√
3
- log
1
/3
√
3
2
Klaudiaaa:
Wyznacz srodek i promien oraz narysuj okrag o rownaniu : a) (x-3) do kwadratu + (y-1) do kwadratu =25
10
g:
Różnica cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 5. Różnica tej liczby i utworzonej z niej po przestawieniu cyfr jest równa 45. Znajdź te liczbę.
1
***aga***:
ile wynosi tangens 240
o
6
Grzesiek:
Posiadam ksero takiego wycinku ze zbioru zadań http://img147.imageshack.us/my.php?image=obrazgfs.jpg, prawdopodobnie jest to jakiś zbiór zadań do LO i Technikum orientuje się ktoś lub może ktoś spojrzeć do swojego zbioru
0
Majkel:
Graniastosłup prawidłowy trójkątny przecięto płaszczyzną, przechodzącą przez środek ciężkości górnej podstawy i krawędź dolnej podstawy, pod kątem 45stopni do dolnej
9
Mickej:
jak wyciągnąć pierwiastek z liczby bez użycia kalkulatora
np
√
5
lub
√
21
0
Klaudiaaa:
Wyznacz srodek i promien oraz narysuj okrag o rownaniu : a) (x-3) do kwadratu + (y-1) do kwadratu =25
1
prosze o pomoc :
krew stanowi 7 do 8% ogólnej wagi ciała ludzkiego. ile krwi ma człowiek ważący 50 kg ?
2
KokO:
cos =
√
√
2
-1
oblicz sinus i tanges
5
julia:
6
matma? załamka:
w obrazku. prosze bardzo o pomoc http://b62.grono.net/157/32/gallery-74370283-500x500.jpg
7
helpme:
prosze o pomoc. dałam sobue rade tylko z tymi przykładami:
3
jokero:
1. rozwiąż nierówność f(-x)<2f(x), jeżeli f(x)+2x/(x+1) 2. dana jest funkcja f(x)=1/x +1. rozwiąż nierówność f(x)>f(2-x)
12
Grzesiek:
Dane są ciągi geometryczne o wyrazach 1, 2, 4, ..., 128. Wyznacz wzór ogólny ciągu oraz liczbę wyrazów danego ciągu.
5
Grzesiek:
Witam, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, gdyż w ogólnie nie potrafię się zabrać za ten ciąg geometryczny.
1
zgaga824:
V tej figury wyszło mi 6{3} mógłby mnie ktoś upewnić że ok
5
kinia16:
Dwie ołowiane kule o średnicach 8 cm. i 4 cm. przetopiono na jedną kulę. Jaka jest średnica tej kuli?
3
ennnnneeee:):
wyznacz równanie prostej na ktorejlezy wysokosc trojkata ABC opuszczona z wieszchołka C na bok AB wiedzac że wieszcholki trokata sa punkty A(-30,-10) B(10,50) C(50,30) prosze o
0
ennnnneeee:):
Zbiór wartości funkcji kwadratowej f jest przedział (-nieskończoności, 8>. rozwiązaniem nierówności f(x)jest wieksze lub rowne 0 jest przedział<-1,3> wyznacz wzór fonkcji f
5
zgaga824:
sory za wczorajsze
3
grzex:
Wyznacz dziedzine funkji f(x)= (
√
2x + 1
) / (2x
3
- 5x
2
- 8x + 20)
2
CiuT:
Bardzo proszę o pomoc
0
***aga***:
funkcja f jest określona wzorem f(x)=log
3
(x-2)-1
0
WooYtaZ:
Obroty pewnej firmyw pierwszych trzech kwartalach 2008 roku, utworzyly ciag geometryczny a w ciagu ostatnich trzech kwartalow ciag artytmetyczny. W drugim kwartale obroty firmy
4
Basia:
Przekrojem Kuli płaszczyzną przechodzącą przez jej środek jest koło o polu równym 16πcm
2
. oblicz pole powierzchni i objętość tej kuli.
4
tim:
No ok, tzn. muszę sobie kupić kalkulator, taki już lepsiejszy ^^, cena nie gra roli, bo dostałem stypendium. I teraz... moi rodzice myślą o:
6
ciuT:
Jak rozwiązać krok po kroku takie zadanie ?
2
Olo:
Sinus pewnego kąta L (alfa) (L ∈ (0 ; 90)) , liczba 2/3 oraz cosinus L tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Oblicz sinL + cosL
1
Bolek:
Rozwiąż nierówność w zależności od parametru m (m∈R) |4x-3| < m
14
Basia:
Wykaż, że długość przekątnej d prostopadłościanu o krawędziach a,b,c, wyraża się wzorem d=
√
a
2
+b
2
+c
2
23
Malutka:
Bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach będę wdzięczna bardzo
10
xD:
Liczba wszystkich przekątnych podstaw i ścian bocznych pewnego graniastosłupa jest równa 110. Oblicz, ile krawędzi ma podstawa tego graniastosłupa.
3
goska:
na ile roznych sposobow mozna rozdzielic 4 bilety na mecz miedzy 5 kolegow?
2
i:
Różnica cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 5. Różnica tej liczby i utworzonej z niej po przestawieniu cyfr jest równa 45. Znajdź te liczbę.
6
i:
Zmieszano dwa gatunki cukierków w różnych cenach w stosunku 2:3 i uzyskano mieszankę w cenie 13,8 zł. Gdyby te cukierki zmieszano w stosunku 1:3, wówczas cena mieszanki
3
t@mi:
hej mam takie pytanko. majac podane wzory 2 funkcji liniowych jak moge obliczyc wspolrzedne pkt. przeciecia sie tych prostych?
0
***??****:
oblicz log
3
(tg 240
o
) - log
1
/3 (tg 240
o
)
8
***??****:
Wyznacz takie wartości m, dla których rozwiązania x
1
i x
2
równania x
2
+13x -24=(10-m) x -15 spełnaiją warunek x
1
2
+x
2
2
= -3x
1
x
2
12
goska:
w pewnej szkole sredniej we wszystkich klasach drugich przeprowadzono test z matematyki Zestawienie wynikow testu
5
wojtek:
Wojtek czy to jest dobrze
8
ma:
W hurtowni kupiono 200 kg cukru i 150 kg mąki za 900 zł. Cukier sprzedano z zyskiem 25%, a mąkę z 20% i zarobiono na wszystkim 210 zł. Oblicz cenę sprzedaży 1 kg mąki i 1 kg
12
goska:
u cioci na imieninach bylo 7 gosci w roznym wieli oraz 10 roznych ciastek . Na ile sposobow goscie moga wybraz po jednym ciastku,jesli pierwsza wybiera osoba najstarsza
1
ula :
u cioci na imieninach bylo 7 gosci w roznym wieli oraz 10 roznych ciastek . Na ile sposobow goscie moga wybraz po jednym ciastku,jesli pierwsza wybiera osoba najstarsza ,a
1
Ols:
Ojciec w dniu urodzin córki złożył (dla niej) do banku na 8% w skali roku pewną kwotę pieniędzy. Po 10 latach bank obniżył oprocentowanie do 6%. Po 20 latach córka otrzymałą
1
ania :
Ze szkrzyni zawierajacej 15 zarowek dobrych i 7 wadliwych ,wybieramy losowo 6 .Jakie jest prawdopodobienstwo ,że wybierzemy dokladnie 4 dobre zarowki ?
4
ania :
rzucamy 5 rzy moneta .Jakie jest prawdopodobienstwo tego ,ze otrzymamy przynajmniej jednego orla ?
5
goska:
Ile numerow tablic rejestracyjnych 4-cyfrowych mozna utworzyc z cyfr zbioru Z={3,5,7,9} ,aby cyfry nie powtarzaly sie
3
Ola:
1) Pan Jan złożył do banku 5000 zł. Po 18 miesiącach bank wypłacił mu 5495,52 zł. Jakie jest
3
Tomasch:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez (x-1) jest równa 3, zaś reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez (x+3) jest równa 7. Zatem reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez
2
Ola:
Piłka odbijając sie od ziemi, osiągała za każdym razem wysokość wynoszącą 2/3 poprzedniej. Jak wysoko wzniosła się piłka po pierwszym uderzeniu, jeśli po szóstym
1
Pytagoras:
elo racuchy mam wielki problem z zadaniem z matematyki a mianowicie :
1
codik:
wyróżnij założenie i tezę w twierdzeniu: symetralne boków trójkata przecinaja sie w jednym punkciu który jest środkiem okręgu opisanego na tym trójkacie i dodatkowo
1
Kasia:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego n-katnego jest równa 8 cm, a promień okręgu opisanego na podstawie jest równy 6cm. oblicz długość krawędzi bocznej tego ostrosłupa.
0
Irena:
bardzo prosze o pomoc w tych zadaniach . Prosze
3
Irena:
w ostrosłupie prawidłowym szesciokątnym krawedz podstawy ma dł. 2 , a krawedz boczna ma dł. 5 . oblicz pole powierzchni całkowitej i objetosc ostrosłupa
3
Irena:
Graniastosłup prawidłowy trojkatny , ktorego wszystkie krawedzie są rownej dlugości , ma pole powierzchni całkowitej rowne 18+3
√
3
. Oblicz objętośc tego graniastosłupa
1
olka:
oblicz wyznacznik z macierza ola: a) 3 5
0
olka:
objętość równoleglościanu olka: oblicz objętość równoległościanu rozpiętego na wektorach
2
anita:
Miedzy liczbami 4i18 wstaw takie dwie liczby , by trzy pierwsze były kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu arytmetycznego, a trze ostatnie wyrazami ciągu geometrycznego . Wyznacz
1
anita:
wyznacz ciąg arytmetyczny (a
n
), w ktorym a
4
=3, S
6
=17 Prosze o pomoc
1
Efka:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez Q(x)=x