Czy funkcja osiąga wartość największą czy najmniejszą?
Dzwonek: Czy funkcja osiąga wartość największą czy najmniejszą? Jaka jest ta wartość? Dla jakiego
argumentu jest osiągana?
Nie rozumiem jak to zrobić. zadanie ma 6 podpunktów
zdjęcie zadania (zadanie 672)
http://img150.imageshack.us/img150/5269/dsc00116n.jpg
16 mar 19:05
Spike: Czy wartość największa czy najmniejsza:
miałaś już funkcje kwadratowe? Wiesz jak wygląda jej parabola? Wiesz, że jeżeli wsp. a (
np. -2, 3, 10) przy x
2 jest dodatni, to ramiona funkcji idą do góry w nieskończoność (
chyba, że w zadaniu jest zaznaczone, że na jakimś punkcie się kończą, ale nie tutaj

i
nie ma ona wartości największej, za to ma najmniejszą którą jest "wierzchołek". Jeżeli
wsp. jest ujemny, to dokładnie odwrotnie.
tyle odnośnie pytania pierwszego
16 mar 19:10
Dzwonek: tylko że z tylu w odpowiedziach jest a)największą; -9,75 dla x=1,
przeciez x2 jest ujemne w tym przykładzie
16 mar 19:15
Spike: Chwila, zaraz zerknę.
16 mar 19:23
Spike: Zrobię trzy przykłady z dokładnym wytłumaczeniem, oki?
16 mar 19:24
Dzwonek: ok, z góry dzięki
16 mar 19:29
Spike: a) y=-x+3x-12
ramiona paraboli do dołu
liczę z Δ czy ma miejsce zerowe
Δ=9-4*(-12)*(-1)=9-48=-41
funkcja nie ma miejsca zerowego, więc nie przecina osi OX
wierzchołek funkcji mogę obliczyć ze wzoru na p i q, albo z postaci kanonicznej funkcji
p=-b/2a, q=-Δ/4a
p odpowiada za współrzędną x wierzchołka na osi OX, q za y
p=-3/-2=3/2
q= po obliczeniach z postaci kanonicznej mam -14,25
funkcja osiąga wartość najwiekszą y=-14,25 dla x=3/2
nie wiem czemu taka odp w podręczniku.
to do a
16 mar 19:33
Dzwonek: odpowiedzi, może pomogąw rozwiązaniu
a)Najwiekszą -9,75 dla x= 15
b)najmniejszą -71,75 dla x=4,5
c) największą 0.98875 dla x=0,075
16 mar 19:36
Spike: b)
y=3x
2-27x-11
znasz postać kanoniczną funkcji kwadratowej? Wiesz jak ją do niej przekształcić? Pytam,
bo z tego najłatwiej, a jesli to potrafisz to dasz sobie bez problemu radę
16 mar 19:37
Spike: y=3x
2-27x-11
postać kanoniczna funkcji ma wzór ogólny
y=a(x-p)
2+q
p- wsp x wierzchołka
q- wsp y
tak więc...
y=3(x
2-9x)-11 ⇒ wyciągnąłem 3 przed nawias, teraz trzeba doprowadzić to żeby był tam
wzór skróconego mnożenia
y=3(x
2-2*4,5*x+ (4,5)
2)
2-3(4,5)
2-11 ⇒tutaj poza nawiasem odejmuję 4,5
2, ponieważ
wcześniej tego nie miałem w tym równaniu. Prościej: dopisałem to, więc żeby równanie
było nadal prawdziwe ( tzn. ten sam wynik) muszę to też odjąć. razy 3 bo 3 była przed
nawiasem na początku. Rozumiesz?
y=3(x-4,5)
2-60,75-11
y=3(x-4,5)
2-71,75
x=4,5 y=-71,75
funkcja osiąga wartość NAJMNIEJSZĄ ( ramiona do góry, więc największej nie ma) y=-71,75
dla x=4,5
przeanalizuj to jak się nie pogubisz

i ps: tym sposobem najlepiej, jeśli się już w nim oczywiście wyćwiczysz, bo od razu można
odczytać wsp. wierzchołka.
y=3(x-4,5)
2-11
16 mar 19:44
Dzwonek: mieliśmy funkcje kwadratową i iloczynową ale póki co to podstawialiśmy pod wzór i
zostawialiśmy. Właśnie analizuję twoje rozwiązanie
16 mar 19:55
Dzwonek: znaczy chodzilo mi ze mielismy kanoniczną i iloczynową

przejęzyczenie. Nie rozmumiem
y=3(x
2-2*4,5*x+ (4,5)
2)
2-3(4,5)
2-11
po pierwsze jaki wzór skróconego mnożenia użyłeś
i z kąd jest 3(4,5)
2
16 mar 20:03