matematykaszkolna.pl
Zadanie goska: u cioci na imieninach bylo 7 gosci w roznym wieli oraz 10 roznych ciastek . Na ile sposobow goscie moga wybraz po jednym ciastku,jesli pierwsza wybiera osoba najstarsza ,a nastepnie kolejne wedlug starszenstwa?
16 mar 13:35
Bogdan: Pytania: 1. Ile ciastek ma do dyspozycji pierwsza wybierająca osoba, czyli na ile sposobów może wybrać ciastko ta osoba? 2. Ile ciastek zostało? Na ile na ile sposobów może wybrać ciastko druga osoba? 3. Ile ciastek zostało? Na ile na ile sposobów może wybrać ciastko trzecia osoba? itd.
16 mar 13:43
goska: to jest takie polecenie nie wiem jak go rozwiazac na tym zadaniem siedze juz ok 3 godzin...emotikonka
16 mar 13:53
tim: No gosiu, odpowiedz na pytania Bogdana.
16 mar 14:04
goska: nie wiem w matmy jestem glupia a to mi jest porzebne na egzamin semestralnyemotikonka
16 mar 14:10
Bogdan: No cóż zrobić, jeśli uczeń ostatniej klasy szkoły średniej nie umie odpowiedzieć na pytanie: ile ciastek spośród 10 ciastek ma do dyspozycji pierwsza osoba, czyli na ile sposobów ta osoba może wybrać jedno ciastko spośród 10 ciastek? Witam tim, mam teraz inne zajęcia, potem tu wrócę, jeśli chcesz, to poprowadź dalej goskę.
16 mar 14:15
goska: no na 10 sposobow moze je wybrac tak emotikonka
16 mar 14:17
tim: Bogdan, nawet jakbym chciał, to średnio sam wiem.
16 mar 14:19
goska: A moze to : Rzucamy moneta i kostka jednoczescie .kTORE ZDARZENIE JEST BARDZIEJ PRAWDOPODOBNE a CZY b? a-ZDARZENIE "WYPADLA RESZKA I WIECEJ NIZ 3OCZKA" B-zdarzenie "wypadla liczba oczek podzielna przez 3"
16 mar 14:36
goska: emotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonka
16 mar 14:41
tim: Probuję. Wypadła reszka: jakie prawdopodobieństwo? Więcej niż trzy oczka? 4,5,6/1,2,3,4,5,6 3/6 możliwych 1/2 Razem: Pomnóż dwa prawdopodobieństwa.
16 mar 14:44
goska: 3/6 możliwych 1/2 to mam pomnozyc
16 mar 14:47
tim: Reszka: masz szansę 50% czyli 1/2 Trzy oczka: masz szansę 3/6 czyli 1/2 Aby to i to, pomnóż reszkę przez trzy oczka.
16 mar 14:50