W ostrosłupie prawidłowym
aga: W ostrosłupie prawidłowym 4-kątnym krawędź podstawy ma dł,12cm,zaś krawędź boczna ma
dł.10cm. Oblicz objętość i Ppcałk. ostrosłupa.. Mi wyszło:
Pp=a2 Pp=122=144
Pb=4 *1/2*12*h gdzie h2=102 - (1/2*12)2=64 to h=√64=8
Pb=4*1/2*12*8=192 cm2 to nie wiem czy dobrze
Ale V mi nie wychodzi!
16 mar 19:21
b.: P
p oraz P
b wygladają dobrze,
żeby policzyć V, potrzebujesz pole podstawy (już masz) i wysokość ostrosłupa H
tą wysokość H możesz policzyć z tw. Pitagorasa zastosowanego do
trójkąta prostokątnego, którego wierzchołkami są:
środek podstawy, wierzchołek ostrosłupa oraz środek którejś z krawędzi podstawy
popróbuj
16 mar 19:58