oblicz pole
pomóżcie: oblicz pole trapezu równoramiennego w którym dane są długości krótszej postawy 9 cm i
przekątnej 17 cm i ramienia 10 cm
16 mar 21:58
Mariusz: rozwiązuje
16 mar 22:27
Mariusz: na poczatku musimy sobie zrobić do tego rysunek
musimy także oznaczyć dłuższą podstawę np m
m=9+x+x
x-odległość między wysokością a polćzeniem boku z podstawą
jest tak bo jest to trapez równoramienny
czyli wysokośc sobie oznaczam jako h i licze wszystko z pitagorasa
h2+(x+9)2=172 i h2+x2=10^
h2+x2+18x+81=289 i h2=100-x2
podstawiamy do pierwszegop równania wartość h2
100-x2+x2+18x+81=289
18x=108
x=6
czyli h= 8 mozna to liczyć z pitagorasa lub zauważyć że to trójkąt egipski
liczymy teraz pole
P=1/2*(9+2x+9)*h=120
16 mar 22:33
hehe:
Mariusz , jaki to jest trójkat egipski?
16 mar 22:36
Mariusz: jest to trójkąt prostokątny którego boki mają długości 3,4,5 lub wielokrotności tych
liczb
17 mar 11:27
Bogdan:
Mariusz, witam.
Czy wiesz, ile jest trójkątów prostokątnych, których długości boków wyrażają się
liczbami naturalnymi i są względnie pierwsze oraz jak szukać takich liczb?
Liczby względnie pierwsze to liczby całkowite, które nie mają innych poza jedynką
wspólnych dzielników w rozkładzie na czynniki pierwsze.
Np.: liczby 3, 4, 5 są względnie pierwsze, a liczby 6, 8, 10 nie są względnie pierwsze,
bo każdą z nich można podzielić przez 2.
17 mar 11:34