zadania
matma? załamka: w obrazku. prosze bardzo o pomoc
http://b62.grono.net/157/32/gallery-74370283-500x500.jpg
16 mar 16:29
Ola: 29.
7% * 50kg = 7/100 * 50kg = 7/2 kg = 3,5kg
8% * 50kg = 8/100 * 50kg = 8/2 kg = 4kg
Człowiek ważący 50kg ma od 3,5 do 4kg krwi.
16 mar 16:37
Ola: 30.
4,5l * 54/100 = 2,43l = 2,43 dm3
5l * 54/100 = 2,7l = 2,7 dm3
W ciele człowieka znajduje się od 2,43 do 2,7 dm3
16 mar 16:43
Ola: 31.
V= 2,5m * 4,2m * 4m = 25dm * 42dm * 25dm = 42000dm3 = 42000l
Tlen: 21%* 42000l = 21/100 * 42000l = 8820l
Azot musisz policzyć sam, bo nie widzę ile tam jest dokładnie procent.
16 mar 16:48
matma załamka: azot 78,3 %
16 mar 16:52
Ola: Co nie zmienia faktu, że możesz to policzyć sam na zasadzie tlenu
16 mar 17:00
tim: 29 nie dokończone ^^:
7% * 63kg = 7/100 * 63 = 4,41kg
8% * 63kg = 8/100 * 63 = 5,04kg
Moja krew waży między 4,41kg a 5,04kg. ^^
16 mar 17:09