h
ma: W hurtowni kupiono 200 kg cukru i 150 kg mąki za 900 zł. Cukier sprzedano z zyskiem 25%,
a mąkę z 20% i zarobiono na wszystkim 210 zł. Oblicz cenę sprzedaży 1 kg mąki i 1 kg
cukru.
16 mar 13:45
Bogdan:
Pokaż najpierw Twoje równania do tego zadania
16 mar 13:47
ma: 200x + 150 y + 900
0,25x + 0,2y = 210
dobrze ? bo jak rozwiązuje to mi wychodzą dziwne liczby.
16 mar 13:49
kaz: To drugie równanie jest coś nie teges
16 mar 13:55
ma: no właśnie wiem. Nie wiem jak będzie te drugie.
16 mar 13:56
kaz: Trzeba użyć ilości mąki i cukru
16 mar 14:02
ma: czyli jakie będzie to równanie ?
16 mar 14:06
kaz: 50x+30y=210
16 mar 14:08
Bogdan:
x - cena cukry, y - cena mąki
1. 200x + 150y = 900 => 4x + 3y = 18
2. 0,25*200x + 0,2*150y = 210 => 5x + 3y = 21
16 mar 14:09