parametr
***??****: Wyznacz takie wartości m, dla których rozwiązania x1 i x2 równania x2+13x -24=(10-m)
x -15 spełnaiją warunek x12+x22= -3x1x2
16 mar 14:01
kaz: Δ≥0 i wzory Viete`a
16 mar 14:31
***??****: jak nie ma wzorów Viete`a do x12+x22
16 mar 15:07
kaz: x12+x22=(x1+x2)2-2x1x2
16 mar 15:11
Eta:
1/ w-k Δ≥0
2/ w -k zapisz tak: x12 +x22 = (x1 +x2)2 - 2x1*x2
czyli w Twoim zadaniu:
(x1 + x2)2 - 2x1 *x2 = - 3*x1 *x2
zatem:
2/ ma postać ( x1 +x 2)2 = - x1 *x2
( widzisz już wzory Viete'a ?
poaodzenia! dasz już radę !
16 mar 15:12
***??***: dzięki wielkie za pomoc
16 mar 15:59
Eta: Dasz już radę ?
16 mar 16:00
***??***: taj już zrobiłam
16 mar 16:07
Eta: Cieszę się
16 mar 16:14