potzrebuje pomocy
ciuT: Jak rozwiązać krok po kroku takie zadanie ?
Czy 15litrów wody zmieści się w akwarium o podanych wymiarach
a) 20cm x 1,6 dm x 3,5 dm
b) 0,3 m x 2 dm x 500 mm
16 mar 15:39
Bogdan:
już w trakcie rozwiązywania
16 mar 16:11
KokO: 10 cm - 1dm- 0.1m
10mm-1cm- 0,01m
10dm - 1 m
pozamieniaj jednostki na takie same
2dm x 1.6dm x 3,5dm = 11.2dm3 - 11,2 litra = zmieści się
0,3m x 0.2m x 0.5m = 0.03m3 - 30 litrów = nie zmieści się
16 mar 16:58
tim: Chyba odwrotnie:
w I się nie zmieści
w II się zmieści
16 mar 17:01
KokO: Masz racje, odwrotnie
16 mar 17:03
tim: 
^^
16 mar 17:05
tim: Jakby co to:
0,01m3 to 10l
16 mar 17:05