Ktos mi pomoze??
kati20: Miejsce zerowe funk. kwadr. są liczby -2 i 10. Wykres tej funkcji przechodzi przez punkt
o współrzędnych (2, -8).
a)wyznacz wzór funkcji.
b)oblicz, dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartość nie mniejszą niz -5.
16 mar 23:19
Eta: Pomagam
16 mar 23:21
Eta:
Napisz postać iloczynową funkcji kwadratowej !
czekam!
16 mar 23:22
Eta: Hop, hop ! ... jesteś tam ?
16 mar 23:26
Mariusz: Eto możesz zajżec do postu Badoch, bo jest to chyba ciekawe zadanie, a przynajmniej
pierwszy raz sie z takim spotykam, byłbym wdzieczny za sprawdzenie czy wynik sie zgadza
16 mar 23:30
Eta:
Widzę,że chcesz "gotowca" ?
proszę:
y = a( x - x1)(x - x2) x 1= -2 x2= 10
to y = a( x +2)(x -10) teraz ( 2 , -8) czyli x = 2 y = -8
- 8 = a( 2 +2)( 2 - 10) wyliczamy "a"
4a = 1
a = 1/4
to odp do a) y = (1/4)*( x +2)( x - 10)
wymnóż i będziesz mieć postać ogólna tej funkcji
( to już chyba potrafisz ?
b) y ≥ - 5 bo wartości nie mniejsze od - 5 tzn ≥ - 5
zatem nalezy rozwiązać nierówność:
( 1/4)(x +2)( x - 10) ≥ - 5 / * 4
( x +2 )( x - 10) ≥ - 20
x2 - 8x - 20 +20 ≥ 0
x2 - 8x ≥ 0 <=> x( x- 8) ≥ 0 x= 0 v x = 8 i ramiona
paraboli do
góry
+ + + I I + + + +
-------------0-----------------8------------>x
I - - - - - - - I
odp : x€( -∞,0> U < 8,∞)
16 mar 23:38
Eta:
Ok! Mariusz!... za chwilkę, bo woda na herbatę się gotuje
16 mar 23:39
Mariusz: ok spoko

też sie chyba napije
16 mar 23:41
kati20: Elta dzieki jeszcze to przeanalizuje nie umiem funkcji kwadratowej musze ja sobie
przypomniec

dziekuje serdecznie za zadanko

pozdrawiam Kasia
16 mar 23:45