z działu ciągi
matma: Bank proponuje lokate miesięczną o stałym oprocentowaniu w ysokosci 3% w skali roku i
lokatę półroczną o stałym oprocentowaniu 4 % w skali roku. Która z tych lokat przyniesoe
wieksze korzysci po 2 latach od jej zalożenia.
16 mar 20:10
atma:
1/ roczna ( 1 +p)2 = 1,032 = 1,061
2/ półroczna ( 1+p/2)4 = 1,024 = 1,082
widać po wskaźniku która?
16 mar 20:17
matma: nic z tego nie zrozumialam , i w zadaniu jest lokata miesieczna i polroczna
16 mar 20:21
atma: ahaa
nie doczytałem sorki
1/
( 1+ p/12)24 = ( 1+0,0025)24 = 1,0644
teraz już wiesz?
to ze wzoru: Kk = Kp( 1 +p)n
w 1/ n= 24 -- razy kapitalizacja i p= 3%/ 12 = 0,0025
stąd ( 1 +0,0025)24 licz na kalkulatorze
w 2/ n= 4 -- razy kapitalizacja i p= 4%/2 = 0,02
( 1 +0,02)4
16 mar 20:30
matma: dzięki , już rozumiem
16 mar 20:47