Oblicznie krawędzi bocznych odtrosłupa.
Kasia: Wysokość ostrosłupa prawidłowego n-katnego jest równa 8 cm, a promień okręgu opisanego na
podstawie jest równy 6cm. oblicz długość krawędzi bocznej tego ostrosłupa.
16 mar 10:01
:): Jest to ostrosłup prawidłowy.
Wiec wszystkie krawędzie tego ostrosłupa są równe i nachylone do podstawy pod tym samem
kątem nachylenia.
Na podstawie ostrosłupa jest opisany okrąg => że spodek wysokość ostrosłupa jest środkiem
okręgu.
Wtedy
obliczasz z tw. Pitagorasa.
H2 + r2 = krawędź2
82 +62= KRAWĘDZ2
10=krawędz
odp. długość krawędzi tego ostrosłupa wynosi 10 cm.
16 mar 10:58