Pomocy
Wydi: Oblicz pierwszy wyraz i różnice ciągu arytmetycznego:
a) a2+a4=22
a1/a5=21 (układ równań)
b) (a2)2+(a4)2=16
a3+a5=8 (układ równań)
c) a5/a1= -1
a2*a7= -1 (układ równań)
16 mar 18:02
Eta: Witam!
podam Ci pierwszy a dalej rozwiązesz już pozostałe,
1/ a2 = a1 +r
a4 = a1 +3r a5 = a1 +4r
podstawiając otrzymasz:
a1 +r + a1 +3r = 22 => 2a1 + 4r= 22 => a1 + 2r = 11
drugie równanie:
a1 = 21a5 => a1 = 21( a1 + 4r) => 20a1 +84r=0
teraz podstaw za a1 = 11- 2r
20( 11- 2r) +84r=0
220 - 40r +84r=0 => 44r= - 220 => r= - 5
to a1 = 11 - 2*(-5) => a1 = 21
odp: a1 = 21 r= - 5
możesz sobie sprawdzić tak :
21, 16, 11, 6, 1, - 4, -9 , -11, .....
a2 +a4 = 16 + 6 = 22 czyli OK
a1 / a5 = 21/ 1 = 21 też OK
powodzenia w następnych!
16 mar 21:31
Wydi: Dzięki ale już zdążyłem się dowiedzieć od pani z maty

Pozdrawiam!
17 mar 18:36