Wielomian - proszę o wytłumaczenie
Tomasch: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez (x-1) jest równa 3, zaś reszta z dzielenia
wielomianu W(x) przez (x+3) jest równa 7. Zatem reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez
(x-1)(x+3) jest równa?
16 mar 12:16
Bogdan:
1. W(1) = 3
2. W(-3) = 7
Dzielnik Q(x) = (x - 1)(x + 3) jest wielomianem stopnia drugiego, więc reszta
z dzielenia W(x) przez Q(x) jest wielomianem stopnia pierwszego, ma wobec tego
postać R(x) = ax + b.
Rozwiąż układ równań:
1. a + b = 3
2. -3a + b = 7
Obliczone a oraz b wstaw do wyrażenia R(x) = ax + b.
16 mar 12:32
Tomasch: dobra, w końcu znalazłem. Nie męcząc Was, piszę skrótową odpowiedź:
stopień wielomianu reszty na pewno będzie mniejszy od dzielnika, więc będzie miało postać
ax + b. No i układ równań:
-3a + b = 7
a + b = 3
a = -1
b = 4
reszta: -x + 4
16 mar 12:38
Tomasch: om, btw. dzięki Bogdan.
16 mar 12:39