Pomocy!
Ola: 1)
Pan Jan złożył do banku 5000 zł. Po 18 miesiącach bank wypłacił mu 5495,52 zł. Jakie jest
oprocentowanie (w skali roku), jeśli bank kapitalizuje odsetki co pół roku?
2)
Ojciec w dniu urodzin córki złożył (dla niej) do banku na 8% w skali roku pewną kwotę
pieniędzy. Po 10 latach bank obniżył oprocentowanie do 6%. Po 20 latach córka otrzymałą
29718,65 zł. Jaką kwotę zdeponował w banku ojciec w dniu urodzin córki?
16 mar 12:36
tim: Masz może odpowiedzi? Wychodzą mi dziwne wyniki.
16 mar 14:16
franio:
1/ 5000( 1 +p)3 = 5495,52 n= 3 ( trzy razy kapitalizowany wkład)
(1 +p)3 = 5495,52/ 5000
(1 +p)3 = 1, 099 1,033 ≈ 1,099
1 + p = 1,03
p= 0,03 = 3%
16 mar 14:25
franio:
Kk = 29 718,65 zł Kp= ?
Kk = Kp( 1,08)10 + [ Kp( 1,08)10 *(1,06)10]
Kk= Kp*1,0810 ( 1 + 1,0610 )
Kk = Kp*2,16 *( 1+1,79)= Kp*2,16*2,79
podstaw i wylicz Kp
16 mar 14:44