Pomocy . Proszę
Basia: Pole powierzchni bocznej stożka jest 2 razy większe od pola podstawy, a promień podstawy
ma długość 6cm. Oblicz kąt nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy oraz
objętość bryły.
16 mar 17:40
Basia: Pc= πr(r+l)
V=1/3 Pp+h=1/3 πr2*h
16 mar 17:42
Basia: Pp=πr2 r=6cm Pb=2*Pp
Pp=π*62=36cm2
16 mar 17:47
Basia: czyli Pb=2*36cm
2=72cm
2
Pb=πrl
72cm
2=πrl
π*6*l=72cm
2
l=72π/6π
l=12cm

16 mar 17:49
KokO: masz wszystko policzone, podstaw to pod cosinus , cos =6/12 ,czyli 1/2 -> 60stopnii
wysokosc liczysz z tg60 -> 6√3
pod wzór i gotowe
16 mar 18:36