walec
anna: Powierzchnia boczna walca po rozwinieciu jest prostokątem , ktorego przekątna ma dł.
√3
i tworzy z dluzszym bokiem kąt o mierze 30
0. Oblicz pole powierzchni bocznej oraz
objetość walca

16 mar 18:03
16 mar 18:05
anna: prosze niech ktos mi pomoze rozwiazac te zadanie
16 mar 19:24
asDK: h liczysz z cosinusa 30=h/√3 h = 3/2
z pitagorsa liczysz obówd koła czyli podstawę prost. a = √3/2
r=√34
reszte ze wzoru, choć nie jestem w 100% pewny, niech ktoś sparawdzi
16 mar 19:36
asDK: korekta
r=√3/4
16 mar 19:37