znajdz a
Irena: 18+3√3=2*1/2*a*a√3/2+ 32
16 mar 21:45
Irena: a tu sie pomyliłam przepraszam
16 mar 21:47
Irena: zamiast 32 powinno byc3a2
16 mar 21:48
Eta:
Musisz to porządnie zapisać!
Zadanie jest banalne, chcesz mieć dobry wynik ?
to dobrze to napisz
czy to jest tak?:
18 +3√3 = 2*( 1/2) *a *(a√3 / 2 ) +3a2
16 mar 22:11
Eta:
ile jest ( 1/2) * 2 = ...... wiesz?
a ile jest a*a = .... napisz
16 mar 22:13
Irena: tak moze i te zadanie jest banalne ale ja ja ostatni raz sie uczyłam 20 lat temu a teraz
musiałam zrobic liceum zaoczne i powiem szczerze nie mam o tym pojecia
16 mar 22:16
Irena: powiedz mi czy a=√6
16 mar 22:18
Irena: (1/2)*2= 1 i a*a=a2
16 mar 22:26
Eta:
Ireno ! coś musiałaś to zadanie źle podać!
sprawdź i napisz porządnie!
16 mar 22:26
Irena: to moze ja napisze całe te zadanie co mam zrobic ok
16 mar 22:28
Eta: Masz już rozwiązane w poprzednim poście sprawdziłam i jest dobrze
tam wyraźniej napisałaś !
Jest OK! ucz się dalej powodzenia!
16 mar 22:29
Eta:
Już jest OK!... Mariusz Ci to rozwiązał!
16 mar 22:30
Irena: graniastosłup prawidłowy trojkatny, ktorego wszystkie krawedzie sa rownej dlugosci, ma
pole powierzchni całkowitej rowne 18+3√3. oblicz objetosc tego graniastoslupa
16 mar 22:34
16 mar 22:37
Mariusz: rozwiązuje
16 mar 22:40
hehe:
P
b = 3a
2 bo ściany są kwadratami ( wiesz to?)
P
p = a
2√3 / 4 to
P
c = 2P
p + P
b
podstaw i przyrównaj do 18 + 3
√3
i wyliczysz "a"
V = P
p * a bo H= a
policz to już proste
( soryy ale już nie bardzo mi się chce liczyć takie zadanka)
dasz radę . Wierzę w Ciebie!
16 mar 22:40
hehe:
Przepraszam Mariusz!
Nie wiedziałem ,że liczysz
( fajnie, bo mi sie juz nie bardzo chce..... leniwy jestem)
16 mar 22:42
hehe:
A tak poza nawiasem!
Nie wiesz gdzie podziewa się " Anmario" ?
16 mar 22:43
Mariusz: mamy tu sytuacje w której w podstawie są trójkaty równoboczne
czyli pole jest równe
P=2*1/2*a*h+3*a*a
h=a√3/2
P=(a2√3)/2+3*a2
18+3√3=(a2√3)/2+3a2 mnozymy razy 2
36+6√3=a2√3+6a2
a2=(36+6√3)/ (6+√3)
a2=6
a=√6
dalej muśle że sobie poradzisz
16 mar 22:44
Mariusz: nie, nie wiem niestety
16 mar 22:45
16 mar 22:57