Trzeba uzależnic pole kwadratu od jego obwodu
michał: Witam , mam problem z tym zadankiem , nie wiem jak uzaleznić pole od obwodu...
O ile procent powiększy się pole kwadratu , jeżeli jego obwód powiększymy o 60%?
16 mar 17:48
Basia: Jeżeli obwód powiększamy o 60% (obwodu) to każdy bok też powiększamy o 60% boku
bok kwadratu - a
pole kwadratu P=a2
nowy bok a1=a + 0,6a = 1,6a
nowe pole P1 = (1,6a)2 = (1,6)2*a2 =2,56*a2
P1 - P = 2,56a2 - a2 = 1,56a2 = 156%P
czyli o 156%
16 mar 17:54
michał: fakt fakt a ja kombinowałem i kombinowałem a rozwiązanie było takie proste

dzieki!
16 mar 17:55