Ciąg geometryczny
Grzesiek: Dane są ciągi geometryczne o wyrazach 1, 2, 4, ..., 128. Wyznacz wzór ogólny ciągu oraz
liczbę wyrazów danego ciągu.
16 mar 16:26
Eta:
Widzisz chyba , że wyrazy tworzą ciąg geom.
gdzie a1 = 1 g= 2
an = 128 wzór na an = a1*qn-1
podstaw i wyliczysz n
16 mar 16:32
Grzesiek: 128 = 1 * 2n-1
128 = 1 * 2n * 2
128 = 2n * 2 /:2
64 = n
zgadza się?
16 mar 16:38
Grzesiek: Halo?
16 mar 16:53
16 mar 16:54
Eta: Halo, halo ........... już widzisz ? co Ci napisałam?
to szok


!
16 mar 16:55
Grzesiek: Widzę, dzięki ale w ogóle mi nie pomogłaś
16 mar 16:58
Grzesiek: W sumie to już zrozumiałem co napisałaś/eś po zrobieniu paru innych przykładów, dzięki
16 mar 17:10
Eta:
Grzesiek?........ co masz na myśli,że " wogóle mi nie pomogłaś "
gotowca


? .... no cóż ? ... przykro mi, dostałeś:
bardzo wyczerpujace wskazówki, a jeżeli to za mało ?
to trudno

pozdrawiam !
16 mar 17:18
tim: Gdzie ty byłaś? Na kisielku? ^^
16 mar 17:19
Eta: Tak tim, ale tym razem na naleśnikach

( z bitą śmietaną )
mniaaaammm,......
16 mar 17:22
tim: 
a ja miałem dzisiaj niedobre pierogi

A może został ci jeden? ^^
16 mar 17:23
Grzesiek: Napisałem tak gdyż nie rozumiałem co napisałaś, przepraszam bardzo

Już rozumiem owe
zadanko

Nie obraziłbym się gdybyś pomogła mi w innych
16 mar 17:25