Pomocy!!!
xD: Dany jest trapez ABCD o podstawach AB i CD, którego przekątne przecinają się w punkcie O.
Wykaż, że trójkąty AOD i BOD mają równe pola.
16 mar 20:10
xD: Proszę, pomóżcie mi...
16 mar 20:20
asDK: Zle przypisałeś zadanie ,sprawdź
16 mar 20:24
xD: Dobrze jest napisane...
16 mar 20:37
xD: Jest ktoś w stanie mi pomóc?
16 mar 21:35
Bogdan:
Rozwiązuję
16 mar 21:42
Bogdan:
Trapez ABCD.
Prowadzimy przez punkt przecięcia przekątnych O prostą równoległą do podstaw
trapezu, przecina ona ramię AD w punkcie E, ramię BC w punkcie F.
Odcinek EF dzieli wysokość trapezu na dwie wysokości: h1 i h2.
h1 jest wysokością trójkątów AOE, ABO i BOF,
h2 jest wysokością trójkątów EOD, CDO i OFC.
Mamy wykazać równość pól trójkątów AOD i BOC (xD, napisałeś błędnie AOD i BOD,
bo BOD nie jest trójkątem)
Z podobieństwa trójkątów ABD i EOD otrzymujemy: |AB| / |EO| = h / h2.
Z podobieństwa trójkątów ABC i OFC otrzymujemy: |AB| / |OF| = h / h2.
Widzimy, że odcinki EO i OF są równe, oznaczmy tę długość literką e,
ponadto |AB| = a, |CD| = b.
pole trójkąta AOD: PAOD= PAOE + PEOD = (1/2)*e*h1 + (1/2)*e*h2 =
= (1/2)e*(h1 + h2) = (1/2)eh
pole trójkąta BOC: PBOC= PBOF + PFOC = (1/2)*e*h1 + (1/2)*e*h2 =
= (1/2)e*(h1 + h2) = (1/2)eh
Zatem PAOD= PBOC
16 mar 22:02
xD: Dziękuje bogdan, czy zadanie było trudne?
16 mar 22:03
Bogdan:
Zależy dla kogo, dla mnie było łatwe (przepraszam za nieskromność)
16 mar 22:08
xD: Nic nie szkodzi
16 mar 22:31
KINGA :

A) Dany jest trapez o podstawach AB i CD, którego przekątne przecinają się w punkcie O.
Uzasadnij, że trójkąty ABO i CDO są podobne?
B) jaka jest odległość punktu O od krótszej podstawy jeśli wysokość trapezu wynosi 6 cm a dł−ci
podstaw są równe odpowiednio 4 i 8 cm ? Oblicz pola trójkątów ABO i CDO.
(MATeMAtyka z. podst. i roz. szkoły ponadgimnazjalne gdyby ktoś ją miał 256 str 8 zad. )
9 paź 19:55