geometria analityczna
stwojciech: Punkty a(6;-1) B (6;-5) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC w którym AB=AC.
Wysokość AD trójkąta zawiera się w prostej o równaniu y=x-7. Wyznacz współrzędne
wierzchołka C. Oblicz pole.
Witam, mam problem z zadaniem - nie bardzo wiem jak się zabrać za nie. Bardzo proszę o
pomoc. Nie chodzi mi tyle o odpowiedź co o pomoc w zaczęciu tego zadania bo nie mam
pomysłu.
16 mar 20:02
stwojciech: mam takie pytanko czy ktoś będzie taki łaskawy i pomoże czy może mam już sobie odpuścić
dalsze czekanie?
16 mar 20:36
mix:
sprawdź czy dobrze napisałeś współrzędne tych punktów?
bo coś chyba nie tak?
16 mar 20:41
stwojciech: no właśnie pkt są dobrze napisane
A[6;-1]
B[6;-5]
trójkąt równoramienny
AB=AC
wysokość AD zawiera się w prostej y=x-7
współrzędne wierzchołka C = ?
pole trójkąta = ?
16 mar 20:45
tim: Ja uważam, że dobrze.
Narysuj sobie dwa punkty oraz prostą y = x - 7
Wyjdzie, że wysokość musi przechodzić przez (4,-3).
Narysuj sobie koło, gdzie środkiem jest A o promieniu 4. Na tym okręgu będzie musiało być
C.
Teraz widać, że żeby wysokość |AD| leżała na prostej punkt C musi być (2,-1)
16 mar 20:53
mix:
widać wyraźnie ,że A( 6,- 1) nie należy do prostej AD
podstaw współrzędne i zobacz?
czyli coś nie tak ? z tymi punktami?
może ? A( 6,1)
16 mar 20:58
tim: jak A nie należy do prostej?
-1 = 6 - 7
16 mar 20:59
mix:
sorki !jest dobrze , to ja się walnąłem

licz tak jak podpowiada Ci tim
16 mar 21:00
kaz: napisz równ.pr.prostop.do pr.zawierającej wys.trójkąta i przech.przez punkt B
Rozwiązując układ równ. z tymi pr. otrzymasz punkt D itd.
16 mar 21:03
tim: mix nie ma za co xD
16 mar 21:04
mix:
To dalej podpowiem:
tak jak radzi "kaz"
jak otrzymasz punkt D
będzie środkiem odcinka BC
to C już wyliczysz
16 mar 21:11