Oblicz objętośc graniastosłupa
Majkel: Graniastosłup prawidłowy trójkątny przecięto płaszczyzną, przechodzącą przez środek
ciężkości górnej podstawy i krawędź dolnej podstawy, pod kątem 45stopni do dolnej
podstawy . Pole otrzymanego przekroju wynosi 5
2√6. Oblicz objętość tego graniastosłupa
coś mi świta wiem że dzwonią ale nie wiem do końca gdzie
Marcin G.:

Pp − pole przekroju
H− wysokość graniastosłupa
Hp − wysokość przekroju ( na rysunku "1" )
Objętość liczymy ze wzoru −> V = Pp * H
Ponieważ jest to trójkąt równoboczny −> Pp = a
2 √3 /4
Przekrój ma pole 5
√6 = 1/2*a*Hp , więc Hp = 10
√6 /a
Środek ciężkości podstawy jest oddalony od boku trójkąta równobocznego o 1/3 wysokości
podstawy, więc ten odcinek ma długość a
√3 / 6. ( na rysunku "2" )
Z cos45st. liczymy a = 2
√15
Z tan45st. liczymy H =
√5
Podstawiamy do wzoru na objętość i mamy V = 15
√15