Problem z równaniem wielomianowym
Xadam: Bardzo proszę o pomoc.
Mam problem z rozwiazaniem tego równania wielomianowego.
2x
5 + 3x
4 - 2x - 3 = 0
wychodzi mi tam wzor skroconego mnozenia do 4 potegi.. za bardzo nie wiem jak go
zastosowac w przypadku rozkladania tego wielomianu dlatego prosze o jaas wskazowkę, bo
rozwiązanie tego rownania mam na koncu w zbiorku
16 mar 18:11
Spike: eee
2x5+3x4-2x-3=0
x4(2x+3)+(-1)(2x+3)=0
(2x+3)(x4-1)=0
drugi nawias rozwiązujesz ze wzoru skróconego mnożenia
(2x+3)(x2-1)(x2+1)=0
jeszcze raz
(2x+3)(x-1)(x+1)(x2+1)=0
2x+3=0
x=-3/2 x=1 x=-1
16 mar 18:18
Xadam: ach.. no tak.. ja juz kombinowałem z wzorem na czwartą potęgę a odpowiedz taka prosta..
dzieki wielkie za pomoc ! Teraz juz będe wiedział jak sie zabrać za pozostałe przykłady!
= )
16 mar 18:23
Spike: np.
16 mar 18:25
Xadam: No to teraz mam jeszcze jedno zadanko i jeszcze jeden kłopot mianowicie mam rozwiązać to
równanie:
( x - 1 )
3 + (2x = 3)
3 = 27x
3 + 8
Tutaj chyba najpierw trzeba wykonać działania, uporządkować i obliczyć ? Chociaż nie
jestem do końca pewien bo pierwszy raz spotykam się z wielomianem, który wygląda dość
dziwacznie
16 mar 18:38
Xadam: Ponawiam prośbę
16 mar 19:07
ks: a co jest między 2x i 3 ?
napisz to.
16 mar 19:12
Xadam: tam jest oczywiście +
16 mar 19:15
Ko: wzór skróconego mnożenia do sześcianu, przerzuć na jedną strone - dalej pójdzie z górki,
proste równanie
16 mar 19:20
ks:
lepiej skorzystać po lewej i po prawej ze wzoru
a
3 +b
3 = ( a +b) ( a
2 - ab +b
2)
bo otrzymasz po lewej i po prawej taki sam nawias
( 3x +2) i jak go później wyłączysz to będziesz mieć
go towy rozkład na czynniki.
ja tak bym próbował.
ale też możesz , tak jak sugerowałeś na początku.
napisz co Ci wyszło , jestem ciekaw.
Pozdro
16 mar 19:21