Proszę o pomoc
Basia: Przekrojem Kuli płaszczyzną przechodzącą przez jej środek jest koło o polu równym
16πcm2. oblicz pole powierzchni i objętość tej kuli.
16 mar 15:55
Bogdan:
Podaj wzór na pole powierzchni i objętość tej kuli o promieniu długości R
16 mar 15:57
Basia: czy rozwiązanie bedzie w tej sytuacji takie:
Pc=4πr2
V=4/3πr3
Pk=16πcm2 = πr2
16π=πr2
16=r2
r=4cm
Pc= 4*π*42=64πcm2
v=4/3π*43=4/3π*64=256/3π=85,33πcm3
16 mar 15:59
Bogdan:
Tak, ale podajemy wynik dokładny, czyli V = (256/3)π
16 mar 16:01
Basia: aha

ślicznie dziękuje za potwierdzenie i pomoc
16 mar 16:02