ostrosłupy
Irena: w ostrosłupie prawidłowym szesciokątnym krawedz podstawy ma dł. 2 , a krawedz boczna ma
dł. 5 . oblicz pole powierzchni całkowitej i objetosc ostrosłupa
16 mar 09:43
Mickej: V-ojetość
P
p-pole podstawy
a-krwędz podstawy
b-krawędz boczna
h-wysokość
V=1\3*P
p*h
P
p=6(1\2*a*(a
√3)\2) bo szesciokąt to nic innego jak 6 trójkątów równobocznych
h
2=b
2-a
2 to z twierdzenia pitagorasa

dalej juz chyba dasz rade podstawić i wyliczyc
16 mar 10:29
codik: Pc = Pp+Pb
co oznacza:
Pc--pole całkowite figury
Pp--pole podstawy
Pb--pole powierzchni bocznej
skoro jest to graniastosłup prawidłowy to w jego podstawie jest wielokąt foremny w tym
przypadku sześciokat foremny zatem podstawe podzielimy sobie na 6 jednakowych trójkatów
równobocznych rysując poprostu przekątne w tym sześciokącie pole jednego takiego
trójkata bedzie sie równało Pt1=a2 * √3 / 4 skoro jest ich sześć to Pp=6*Pt1
czyli podstawiamy do wzoru Pt1=√3 a Pp=6√3 mamy juz zatem pole podstawy zajmijmy
sie polem bocznym :
każda sciana tego boku jest trójkatem równoramiennym o podstawie dł 2 i namionach które
kazde z nich ma dł 5 aby obliczyc pole jednego takiego trójkata potrzebujemy jego
wysokość: kozystamy teraz z tw pitagoraca czyli h2 + 12=52 co po przekształceniu
otzrymamy ze h=2√6 zatem pole jednego trójkata tówna sie Pt2=1/2 *a*h czyli
Pt2=2√6 skoro tych trojkatów jest 6 to Pb=6*Pt2 czyli Pb=12√6
Pc=6√3+12√6=6√3(1+2√2)
zajmijmy sie teraz objetościa wzór:
V=1/3 *Pp*H teraz brakuje nam H czyliwysokości całego ostrosłupa znowu korzystawy z
twierdzenia pitagoraca biorąc pod uwage nastepujacy trojkat który składa sie z wysokości
ostrosłupa połowy przekątnej sześciokata i krawedzi bocznej zatem mamy H2 + 22=52 i
otzrymujemy H=√21 podstawiamy do wzoru V=1/3 *6√3*√21=2√63=6√7 mam nadzieje ze
cos kolwiek zrozumiałaś z mojego tłumaczenia sprawdz poprawnośc obliczeń jak cos to pisz
jeszcze pozdrawiam
16 mar 10:31
16 mar 14:12