ds
g: Różnica cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 5. Różnica tej liczby i utworzonej z niej po
przestawieniu cyfr jest równa 45. Znajdź te liczbę.
16 mar 17:10
tim: x - y = 5
10x + y - (10y + x) = 45
Spróbuj rozwiązać.
Jak nie wiesz czegoś, to pisz.
16 mar 17:11
g: czemu na dole jest juz 10x + y
16 mar 17:13
tim: Liczba dwucyfrowa to
10 * x + 1 * y
liczba dziesiątek liczba jedności
np. 49
10 * 4 + 9
16 mar 17:14
tim: Jakby co to jest układ równań.
16 mar 17:14
g: ale chodzi mi o to ze w zadaniu jest różnica a potem piszesz plus
16 mar 17:15
tim: I CZĘŚĆ
Różnica cyfr: x - y
np. 94 masz 9 - 4 = 5
II CZĘŚĆ
Różnica liczb
(10x+y) oraz (10y+x)
16 mar 17:17
Ola: Ale taki układ nam nic nie daje.
Możemy dopasować 5 rozwiązań.
16 mar 17:21
tim: No i tyle wyjdzie.

. Dowolna jaka liczba, aby spełniała warunek: x - y = 5, czyli:
94, 83, 72, 61, 50 xD
16 mar 17:22
g: czyli moge dopasowac sobie liczby ?
16 mar 17:26
tim: Tzn. rozwiązaniem jest 5 liczb

.
16 mar 17:27