asdsad
Mickej: jak wyciągnąć pierwiastek z liczby bez użycia kalkulatora

np
√5 lub
√21
16 mar 16:50
tim: Pierwiastek z liczby możemy wyciągnąć wtedy gdy np.
mamy √12 to inaczej √4 * 3 więc √4 to 2, a √3 to √3 zostaje 2√3
Najczęściej robi się rozkład na czynniki pierwsze:
12 | 2
6 | 2
3 | 3
1
Wynika z tego, że mamy √2*2*3 czyli 2√3.
Spróbuj rozłożyć 5 i 21 [jeżeli się w ogóle da]
16 mar 16:53
Majkel: może utworzyć?
trójkąt 2 i 1 =>√5
z √21nic nie zrobisz
16 mar 16:58
tim: z √21 też nie, a
z √5 też nie
16 mar 17:02
raz, dwa:
√4 <√5 < √9 oszacuj wynik na podstawie
odległości 5 od 4 i 9 w przedziale ( 2,3)
bo √5 €( 2, 3)
16 mar 17:07
Bogdan:
Kiedyś, gdy nie znano jeszcze kalkulatorów, uczono w szkole pisemnego obliczania
pierwiastków.
Tutaj przedstawię inny algorytm obliczania pierwiastków:
1. drugiego stopnia,
2. dowolnego stopnia.
Ad. 1.
A - liczba pierwiastkowana.
Pierwszy krok: a1 = √A = √a2 + b ≈ a
Drugi krok: a2 = (1/2) * (a1 + A/a1).
Trzeci krok: a3 = (1/2) * (a2 + A/a2)
itd. aż do uzyskania zakładanej dokładności, ale wystarczają już te 3 kroki, żeby mieć
dość dokładny wynik.
Potem potem ad 2.
16 mar 17:21
Mickej: widzę że nie macie też żadnego dobrego pomysłu

mam a ja muszę mieć wynik wynik w miare
dokładny do 0,1 z
√5 rozpisałem sobie tak tylko ze to nie wiele daje
(2,3)
2>
√5>(2,2)
2
16 mar 17:23
Mickej: Dzięki Bogdan
16 mar 17:24
Mickej: nawet przybliżony wynik mi wyszedł
16 mar 17:37
Bogdan:
Dobry wieczór.
Obliczanie przybliżonych wartości pierwiastków arytmetycznych n-tego stopnia:
A - liczba pierwiastkowana.
Pierwszy krok: a1 = √A = n√an + b ≈ a
Drugi krok: a2 = (1/n) * [(n - 1)*a1 + A / a1n-1].
Trzeci krok: a3 = (1/n) * [(n - 1)*a2 + A / a2n-1].
itd. aż do uzyskania zakładanej dokładności, ale wystarczają już te 3 kroki, żeby mieć
dość dokładny wynik.
Przykład: 5√29,
Korzystając z kalkulatora otrzymujemy 5√29 = 1,961009
Wg opisanego wyżej algorytmu:
A = 29
a1 = 5√25 - 3 => a1 = 2
a2 = (1/5) * (4 * 2 + 29/16) = 8/5 + 29/80 = 157/80 = 1,962500
a więc już w tym kroku mamy dość dobry wynik
a3 = (1/5) * (4 * 1,9625 + 29 / (1,96254) = 1,961011.
16 mar 21:39
natalia: ile to √60 ?
25 mar 16:51
bezendu: √60=√4*15=2√15
25 mar 16:53
drag: 2−5
2 kwi 19:47
kassar: √3
20 cze 18:57
monika: √65536
3 lip 10:09
use: mozna tez uzyc do tego pochodnych ;
przykladowo jest wzor na obliczenie przyblizonych wartosci funkcji wygląda on tak;
f(x+Δx)≈f `(x) * Δx + f(x)
gdzie f(x)=
√x bo liczymy z taiej funkcji przyblizona wartosc
przykladowo mamy
√5 robimy z tego
√4+1 gdzie 4 = x a 1 = Δx
| | 1 | |
pochodna f `(x) to pochodna √x a wiec |
| |
| | 2*√x | |
teraz poddstawiam do wzoru
| | 1 | |
√5≈ |
| +2 a wiec √5≈2,25 a z uzyciem kalkulatora √5 to 2.236067977 jak widac |
| | 4 | |
rewelacji nie ma ale zawsze cos
3 lip 11:59
magdalena: ile to jest =
log2x = 5
10 paź 18:58
xxx: 4√2=
20 paź 16:13
rider110: jak wyciągnąć pierwiastek przed nawias ? dodam że nie umiem podstaw
23 paź 17:40
Student: 5√0,004389
18 lis 11:47
AS: Podaję pierwotny,bardzo prymitywny sposób znajdowania wartości pierwiastka
np. √5
Pierwsza runda
kolejne wartości: 1 2 3 4 ...
kolejne kwadraty: 1 4 9 16 ...
Pierwsza przybliżona wartość 2 bo kwadrat 3 przekracza wartość 5
Drugaa runda
kolejne wartości: 2.1 2.2 2.3 ..
kolejne kwadraty: 4.41 4.84 5.29
Pierwsza przybliżona wartość 2.2 bo kwadrat 2.3 przekracza wartość 5
Trzeciaa runda
kolejne wartości: 2.21 2.22 2.23 2.24
kolejne kwadraty: 4.8841 4.9284 4.9729 5.0176
Pierwsza przybliżona wartość 2.23 bo kwadrat 2.24 przekracza wartość 5 itd
18 lis 12:18
Mirek: 2√42*2463
6 gru 20:36
miraaa: a z
√7077,89
9 sty 19:07
Patrycja: Ile to jest √5? Plis szybko jak to się oblicza...
26 paź 11:31
AS: √7077,89 = ?
Liczbę podpierwiastkową dzielę na grupy dwycyfrowe,począwszy od przecinka
, ,
√7077,89 = 84,13 8 to przybliżony pierwiastek 70
−64
−−−−−
677 : 164*4 80 dzielę przez 16 (podwójną znalezioną) otrzymuję 4
− 656
−−−−−−−−
2189 : 1681*1 210 : 168 ≈ 1
− 1681
−−−−−−−−−−−−
50889 : 16823*3 5088 ; 1682 ≈ 3
− 50469
−−−−−−−−−−−−
420 : 1682 itd
26 paź 13:02
Leszek : 52−32 + 22+12=
15 maj 08:00
Krzysiek: Bez jaj .
Weź kalkulator i policz
15 maj 08:04
jc: Monika, gdzieś widziałem podobną liczbę.
Czy 65536 = 64*1024, pierwiastek = 8*32 = 256?
15 maj 08:34
6latek: jc 
Jak najedziesz myszka na date postu Moniki to zobaczysz ze jej post jest z 2013r.
15 maj 09:10
jc: Wszystkie wpisy są dawne ...
15 maj 09:29
Mariusz:
Tylko wpis użytkownika AS odpowiada na pytanie postawione przez autora wątku
Ja nauczyłem się go podczas rozwiązywania równań kwadratowych
Chociaż tak naprawdę mógłbym sam na niego wpaść już w szkole podstawowej
po poznaniu wzorów skróconego mnożenia
15 maj 13:41
jc: Starożytna metoda Bogdana:
2 →(1/2) (2+5/4) = 9/4 →(1/2)(9/4 + 5*4/9) = 161/72 = 2.2361 ... , √5 =2.2360 ...
15 maj 14:16
Mariusz:
Chodziło mi o wpis z 26 października 2014 13:02
a nie ten wcześniejszy
15 maj 14:24