majca
kinia16: Dwie ołowiane kule o średnicach 8 cm. i 4 cm. przetopiono na jedną kulę. Jaka jest
średnica tej kuli?
16 mar 16:16
tim: Nie będzie 12?
16 mar 16:23
KokO: 3√72, ale moge sie mylić
16 mar 16:41
mim:
KokO!
ładniej tak: r = 3√72 = 3√8*9 = 23√9
d= 2r = 43√9 cm
16 mar 16:48
Bogdan:
Objętość łączna tych kul = (4/3)*π*43 + (4/3)*π*23 = (4/3)*π*(64 + 8) = 96π [cm3]
To jest jednocześnie objętość kuli wykonanej z dwóch kul, czyli (4/3)*π*R3 = 96π,
stąd (4/3)*R3 = 96 => R3 = 96 * (3/4) => R3 = 72 => R3 = 8*9 => R = 23√9
KoKO, masz dobry wynik
16 mar 16:51
Theo :): jeju dziekuje za to zadanie
17 mar 19:02