to chyb banalne zadanie ale nie jestem pewna pomoze mi ktos?
KILUNIA: potrzebuje pomocy

zad.
podstawy trapezu sa rowne 18cm i 12cm.o ile centymetrow nalezy przedluzyc ramie trapezu
6cm aby przecielo sie z przedluzeniem drugiego ramiena?
16 mar 20:45
tim: A to jest trapez równoramienny?
16 mar 20:46
KILUNIA: nie jesst zaznaczone w zadaniu
16 mar 20:47
KILUNIA: w odpowiedziach mam ze o 12 cm tylko nie wiem dlaczego
16 mar 20:47
Tales:
z tw. Talesa:
x -- przedłużenie
18/12 = 3/2
( 6+x)/x = 3/2
3x = 2( 6+x)
3x = 12 + 2x
x =12 cm
16 mar 20:50
KILUNIA: czy to chodzi o to
12cm+6m=18? a jedno ejst 18cm to i drugie musi tyle samo?
16 mar 20:51
KILUNIA: aha he dzieki glupoty napisalm dziekuje za pomoc
16 mar 20:51
KILUNIA: aha he dzieki glupoty napisalm dziekuje za pomoc
16 mar 20:51